Belföld

Zöld lámpa a Gripen-szerződések módosításának

"A Gripen vadászrepülőgépek módosított bérleti szerződésének aláírására hatalmazta fel a honvédelmi minisztert a kormány hétfői ülésén" – jelentette be Juhász Ferenc honvédelmi miniszter a kabinet ülését követő sajtótájékoztatón. A repülőgépek 2006-tól érkeznek Magyarországra - olvasható a Népszabadságban.

Juhász Ferenc honvédelmi miniszter elmondta, hogy az előző kormány által megkötött szerződésben szereplő repülőgépek modernebb változatát, illetve a logisztikát összesen 210 milliárd forintért bérlik. Mint mondta, az eredeti szerződéshez képest 30 milliárd forinttal kerül majd többe a 14 modernebb vadászrepülőgép, amelyeket Magyarország nem tíz évre bérli, hanem örökbe megkapja. A miniszter közölte: a bérleti időszak lejárta után a repülőgépekért már nem kell majd fizetni, azonban a különböző földi berendezésekért igen.

Juhász közlése szerint, a repülőgépek fegyverzetéről még folynak a tárgyalások, azok mintegy 26 milliárd forintba kerülnek majd – adta hírül az MTI. Juhász Ferenc kiemelte, hogy Csehország és Lengyelország is ugyanolyan paraméterekkel kíván repülőgépeket vásárolni, mint amilyenek a szerződés jelenlegi változatában szerepelnek. A sajtótájékoztatón kiosztott tájékoztató anyag szerint 2003 és 2006 között évenként 9,5 milliárd forintot, 2007-ben 11,9 milliárdot, 2008 és 2014 között 16,6 milliárdot fizet Magyarország, míg az utolsó részlet 2015-ben 35,6 milliárd forint lesz. Juhász Ferenc ismertetése szerint a repülőgépek bérleti díjának fizetéséhez kedvező kamatozású hitelt nyújt Svédország.

A honvédelmi miniszter szólt arról, hogy a nemzetbiztonsági kabinet korábbi anyagai között találtak olyan előterjesztéseket, amelyek értékelték és elemezték a vadászrepülőgép-ajánlatokat. Mint mondta, ezekből kiderült, hogy a korábbi kabinet „NATO-együttműködésre csak korlátozottan alkalmasnak” ítélte azokat a Gripeneket, amelyekről szerződést kötöttek. Juhász Ferenc elmondta: a dokumentumok tanúsága szerint az előző kormány azzal bízta meg a nemzetbiztonsági szolgálatokat irányító politikai államtitkárt, hogy azt kommunikálja: „a Gripen rossz, az F-16-os jó”.

Mint mondta, az előző kormány tisztában volt azzal, hogy rossz üzletet kötött, egyebek mellett, mert a teljes vételár 70 százalékát kellett volna befizetni, még mielőtt megérkeznek a repülőgépek. A Gripenek csak korlátozottan tudtak volna megfelelni a NATO-val való együttműködésnek, és már a bérlés időszakában is elavultnak számítottak volna, a bérleti szerződést követően pedig vissza kellett volna adni őket. „A társadalmat félretájékoztatták, nem mondták el, hogy mi mennyibe kerül” – tette hozzá.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik