Belföld

Az oroszok miatt döntött 23 éves csúcsot a platinaár

A platina ára 23 éves magasságba szökött hétfőn, és elérte a 690 dollárt unciánként a londoni nemesfémpiacon. A platina áremelkedése az orosz bányákban várható sztrájkkal függ össze.

A BBC által idézett elemzők szerint a platina drágulása egyértelműen arra vezethető vissza, hogy sokan aggódni kezdtek a fémellátás biztonsága miatt. E ritka anyag ugyanis nemcsak ékszerekben használható fel, hanem az üzemanyagcellákban is, és várhatóan a kereskedelmi jellegű felhasználása erősödik a jövőben.

A hétfői 690 dolláros unciánkénti ár 23 dolláros emelkedést jelentett a pénteki tőzsdezáráshoz képest. Ez 1980 márciusa óta a legmagasabb platinaár. A platina idén 14 százalékot emelkedett, pedig alig több mint egy hónap telt el az évből.



Az oroszok miatt döntött 23 éves csúcsot a platinaár 1

Vlagyimir Potanyin

Sztrájk fenyeget a Norilszk Nikkelnél


Az ellátás bizonytalansága miatt aggódók félelme nem megalapozatlan. Az orosz bányaipari óriáscégnél, a Norilszk Nikkelnél ugyanis egynapos sztrájk fenyeget, márpedig Oroszország világelső a platina-kitermelésben. (A második helyen Dél-Afrika található.) A Norilszk Nikkel a globális platinapiac ötödik legnagyobb szereplője, legalábbis az eladói oldalon.

Az orosz szakszervezetek szerdán döntenek arról, hogy sztrájkba kezdenek-e. A munkások azért fontolgatják a sztrájkot, mert képtelenek voltak megegyezni a tulajdonosokkal a fizetésükről, a szabadságolásokról, továbbá átláthatatlannak vélik a cég irányítását, különösen pedig a menedzserek fizetését. A Norilszk Nikkel sarkköri részlegeinél (ahol többek között a platinabányászat is folyik) 60 ezer ember dolgozik.


A Norilszk Nikkel az egyik leggazdagabb orosz üzletember, a 42 éves Vlagyimir Potanyin érdekeltségébe tartozik. Potanyin korábban az Orosz Föderáció első miniszterelnök-helyettese, volt, és az Interrosz Holdingon keresztül számos cégben tulajdonos.


Bush is felhajtotta az árakat


Az áremelkedéshez jelentősen hozzájárul George W. Bush amerikai elnök is, aki 1,2 milliárd dolláros fejlesztési programot jelentett be. E program célja az üzemanyagcellák kutatásának felgyorsítása, a környezetbarát autóipari projektek erősítése, beleértve a szennyezéscsökkentéshez használt platina alkalmazásának támogatását is.

Az üzemanyagcella maximálisan környezetbarát: hidrogént és oxigént egyesít – többek között platina felhasználásával –, amiből víz jön létre. Közben persze energia szabadul fel, ahogyan azt az általános iskolai kísérletből ismerhetjük: hiszen ez a durranógáz-reakció.


Az AngloPlat is keresletnövekedésre számít


A világ legnagyobb platinabányászati cége egyébként nem az orosz Norilszk Nikkel, hanem az AngloPlat cég, amely az Anglo-America konglomerátum része. E cég elnöke, Barry Davison szintén a napokban jelentette be, hogy keresletnövekedést vár a platina piacán.

Mindez már túl sok volt a piacnak. Szinte mindenki vásárlásba fogott, és ennek hatására emelkedett történelmi magasságokba a nemesfém ára.


 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik