Belföld

Karel Gottot is jelölnék cseh elnöknek

Cseh művészek egy csoportja kezdeményezést indított, a köztársasági elnöki poszt betöltésére. Némi iróniával Karel Gottot, "Prága arany csalogányát", a kommunista idők táncdalénekesét jelölnék a legmagasabb közjogi méltóságra.

A politikai pártok egyszerűen képtelenk Csehországban megállapodni arról, hogy ki legyen Václav Havel utódja. A popzenészek mostani összefogása a tarthatatlan helyzetre szeretné ráébreszteni a cseh politikai elitet – a Die Presse osztrák napilap szerint.

A “Karel Gott – Elnök” elnevezésű kezdeményezést Ales Brichta énekes hívta életre. Brichta hangsúlyozza ugyan, hogy “komoly dologról van szó”, ugyanakkor hozzátette: valójában azért nem szeretnék Gottot az államelnöki székben látni. Csak az immár másodszor is eredménytelen hivatalos választási procedúra lehetetlenségeire szeretnék felhívni a figyelmet.

Brichta szerint ha harmadszor is eredménytelen lesz a parlamenti szavazás, akkor a törvények szerint közvetlen választásokat kell kiírni az államelnöki poszt betöltésére. Ebben az esetben pedig “bármi megtörténhet”. “Volt már egy drámaírónk elnök, miért ne lehetne egy popzenész államfő?” – tette fel a kérdést Brichta.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik