Belföld

Újabb atomerőművet építene Csehország

Csehországnak mérlegelnie kellene egy harmadik atomerőmű felépítését, hogy elkerülje azokat a nehézségeket, amelyeket a széntartalékok kimerülése okoz a következő 10-20 évben. Ezt Jiri Rusnokon ipari és kereskedelmi miniszter nyilatkozta.

A Hospodarske Noviny-nek adott interjújában fejtette ki, hogy az országnak – az energiaimporttól való függősége elkerülése érdekében – egy kisebb, három, 600 megawattos blokkból álló atomerőművet kellene építenie. A miniszter megjegyzése felújíthatja a cseh atomerőművi program miatti osztrák és német bírálatokat. – A hazai energiaforrásoknak kell elsőbbséget adnunk és ebbe az atomenergia is beleértendő – mondta.

Ami az ország legnagyobb energetikai konszernjének, a CEZ – nek a privatizációját illeti, erről a döntést legkorábban 2004-ben hozhatják meg, a korábbi ilyen értelmű kormány nyilatkozatokkal összhangban. Mint mondta az értékesítés fokozatosan, kisebb egységek, esetleg a részvénypiacon keresztül történhet. Ugyanakkor amíg a CEZ-t nem privatizálják, az államnak meg kell tartania a szénbányászat feletti ellenőrzését.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik