Belföld

Elhúzódó igazolványcsere

Bár a hatályos jogszabályok értelmében két héten belül, február 15-ig minden egyéni vállalkozónak meg kell kapnia új vállalkozói igazolványát, az okmánycsere akár nyárig is elhúzódhat – értesült a Népszabadság.

Miközben jó néhány vállalkozó az utolsó pillanatra halasztja az okmány beszerzését, az eva bevezetésével az új adószám birtokában sokaknak megint új igazolványra lesz szükségük.

Csatári László, a Belügyminisztérium Központi Hivatalának főosztályvezető-helyettese elmondta: megfelelő statisztikák híján még becsülni sem lehet, hány egyéni vállalkozó nem jelent meg eddig az okmányirodákban. Az APEH adatai szerint a 366 ezer működő egyéni vállalkozó közül tavaly november elejéig százezren nem kezdték meg az igazolványcseréhez szükséges eljárást. Csatári László szerint azóta valószínűleg 60-70 ezren már bejelentkeztek valamelyik okmányirodában. A további 30-40 ezer egyéni vállalkozó kényelmessége súlyos következményekkel járhat, hiszen érvénytelen igazolvánnyal nem működtethető a vállalkozás.

A főosztályvezető elmondta még: megtörténhet, hogy valaki beadja ugyan a kérelmét február 15-ig, de csak később kapja meg az új igazolványt. A 280 hazai okmányiroda közül ugyanis a fővárosban, illetve a nagyobb városokban működő 80 iroda túlterhelt, így az ügyintézés ideje akár egy hónap is lehet. Ezekben az esetekben az iroda igazolást állít ki a vállalkozó számára, aki az új igazolvány kézhezvételéig ennek birtokában folytathatja tevékenységét.


Ajánlott videó

Olvasói sztorik