Belföld

Bírósági döntés mentette meg a horvát kormánykoalíciót

Egy zágrábi bírósági döntés miatt még sem veheti meg a Hvar-sziget 10 szállodáját tömörítő Sunčani Hvar cég részvényeinek 62,3 százalékát a szlovén Terma Čatež szlovén vállalat.

Bírósági döntéssel meghiúsult egy bejelentett horvát-szlovén
vendéglátó-ipari adás-vétel – jelentette a HINA horvát hírügynökség. A zágrábi kereskedelmi bíróság zárolta egy lezárult nemzetközi tenderben szereplő közép-dalmáciai, Hvar-szigeti szálloda-csoport alaptőkéje 20,97 százalékát képező 945 067 részvény elidegenítését vagy megterhelését. Ez pedig azt jelenti, hogy kivihetetlen a horvát kormány január 23-i döntése, és a nemzetközi pályázaton győztes Terma Catez szlovén céggel nem lehet adás-vételi szerződést kötni 10 hvari szállodáról. A horvát kormány többé nem rendelkezik a kérdéses szállodarészvények többségével, 62,3 százalékkal, hanem csak 41,06 százalékával.


A közép-dalmáciai Hvar-szigeti szállodák tervezett eladása a horvát kormánykoalíció felbomlásával fenyegetett, mert a parasztpárti miniszterek ellenezték az ügyletet. A felmérések szerint nem csak a hvariak, hanem Horvátország lakosságának 70 százaléka is ellenezte a szállodák eladását. A kereskedelmi bíróság határozata így a nézeteltéréseket áthidaló salamoni döntésnek is tűnhet. Lapvélemények szerint a keletkezett vihar elrettentő hatással van a horvát tengerparton tőkét beruházni szándékozó külföldiekre.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik