Belföld

Bemutathatatlan film nyerte a filmszemle fődíját

A 34. Magyar Filmszemle fődíját Gothár Péter Magyar szépség című filmjének ítélte a zsűri.

Gothár filmjét egyelőre nem láthatja a nagyközönség, mert a felhasznált Elvis dal jogdíját még nem tudták kifizetni. Emellett a film.hu tudósítása szerint a stábnak is tartozik a fizetéssel a produkció.


A 34. Magyar Filmszemle díjai


A film.hu tudósítása szerint a játékfilmes, a kísérleti- és kisjátékfilmes és a nem fikciós filmes zsűri nevében a három elnök Radnóti Sándor, Tímár Péter és Dárday István ismertette a testületek döntéseit.


A versenyben lévő játékfilmek kategória díjait a játékfilmes zsűri ítélte meg, melynek tagjai:
Elnök: Radnóti Sándor (esztéta), Fekete Ibolya (rendező), Janisch Attila (rendező), Kende János (operatőr), Molnár György (rendező).


A zsűri a fődíjat ebben az évben a „Magyar Szépség” című műnek ítélte.
Rendező: Gothár Péter, Író: Gothár Péter, Závada Pál, Operatőr: Gózon Francisco, Babos Tamás, Vágó: Kornis Anna, Zene: Orbán György, Lovasi András, Hangmérnök: Juhász Róbert, Jelmeztervező: Breckl János.


A zsűri a legjobb elsőfilmes rendezői díjat Fazekas Csabának ítélte „Boldog születésnapot” című filmjéért.


A zsűri a Magyar Rendezők Céhe által Simó Sándor emlékére alapított elsőfilmes rendezői díját Fligeauf Benedeknek ítélte „Rengeteg” című filmjéért.


A zsűri a rendezői látvány díjat Grunwalsky Ferencnek ítélte „Táncalak” című filmjéért.


Kollektív alkotói díjban a zsűri a „Jött egy busz” című film alkotógárdáját részesítette.


Az operatőri díjat a játékfilmes zsűri Sas Tamásnak ítélte a „Boldog születésnapot” című filmben nyújtott operatőri munkájáért.


A zsűri a legjobb forgatókönyv díját Szilágyi Andornak ítélte a „Rózsa énekei” című filmjéért.


A legjobb fiatal forgatókönyvírói díjat Dyga Zsombor és Lovas Balázs kapta a „Tesó” című film forgatókönyvéért.


A legkiemelkedőbb produceri munkát két díjjal ismerte el a zsűri:
– a Kodak által felajánlott díjban Muhi András részesült a „Rengeteg” és a „Libiomfi” társproducere részesült.
– a Filmjus által felajánlott díjban pedig Budai Györgyöt a „Jött egy busz” producerét és a „Libiomfi” társproducerét részesítették.A legjobb női színész díját a zsűri Ónodi Eszternek ítélte a „Boldog születésnapot” című filmben nyújtott alakításáért.


A legjobb férfi színész díját a zsűri Mucsi Zoltánnak adta át a „Libiomfi” című filmben nyújtott alakításáért.


A legjobb férfi karakterszínész díját a zsűri Kovács Lajosnak adta a „Bolondok éneke” és a „Rinaldó” című filmben nyújtott alakításáért.


Női előadói különdíjban Ladányi Andreát részesítette a zsűri a „Táncalak” című filmben nyújtott kimagasló művészi teljesítményéért.A 34. Magyar Filmszemlén az alábbi különdíjakat adták át:


A zsűri által aranyolló díjban részesült Barsi Béla a „Boldog születésnapot” és a „Jött egy busz” című filmben nyújtott vágói munkájáért.


A zsűri az arany mikrofon díját Juhász Róbert vehette át a „Boldogság színe” a „Magyar szépség” és a „Tesó” című filmekben nyújtott kiemelkedő hangmérnöki munkájáért.


Az idei esztendőben a filmszemlén jelenlévő külföldi kritikusok Gene Moskowitz díját Fliegauf Benedeknek szavazták meg a „Rengeteg” című filmjéért.


A 34. Magyar Filmszemle köszönő oklevelét David Stratton kritikus kapja a magyar filmért kifejtett sokéves munkája elismeréseképpen.


A Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatóinak nyakkendő díját Horváth Ádám rendező vehette át.


A Mozisok Országos Szövetségének díját a tavalyi évben legnagyobb közönségsikert (526.114 néző) elért magyar film a „Valami Amerika” című filmjükért Herendi Gábor rendező-producer és Kálomista Gábor társproducer vette át.


Az internetes közönségszavazatok alapján a magyar moziportál által a legjobb nagyjátékfilmnek járó Film.hu-díjat egy Fujitsu-Siemens számítógépet Fazekas Csaba kapta „Boldog születésnapot” című filmjéért.A 34. Magyar Filmszemle kísérleti- és kisjátékfilm kategóriájában a versenyfilmek közül a zsűri tagjai: Tímár Péter (rendező) elnök, Fésős András (rendező), Kövesdy Gábor (kritikus)


a fődíjat Ujj Mészáros Károlynak ítélte a „Gumiember” című filmjéért.


A zsűri ebben a kategóriában a rendezői díjat a kisjátékfilmek alkotói közül a „Gránátok” című film rendezőjének, Politzer Péternek ítélte meg.


A kísérleti filmek alkotói közül megosztva részesült a rendezői díjban Kollányi Rita „Ön dönt!” című munkájáért és Groó Diana „Tarka képzelet – Renoir Álmai” című filmjéért.


 


A 34. Magyar Filmszemle nem fikciós film zsűrijének tagjai: Dárday István (rendező) elnök, Jankura Péter (operatőr), Pritz Pál (történész).döntése alapján


a fődíjat Almási Tamás kapta „Az út vége”című dokumentumfilmjéért.


A filmszemle nem fikciós zsűrije a rendezői díjat megosztva Janisch Attilának „Bozsik Yvette” című filmjéért valamint Surányi Juditnak „Tiszta románc” című alkotásáért ítélte.


Három kategória díjat is kiadott az idén a dokumentum film zsűri:


A történelmi kategória díját Pap Ágnes kapta „Fellebbezésnek helye nincs” című munkájáért,
az ismeretterjesztő kategória díjában Pataki Éva részesült „Találkozás a végtelennel” című alkotásáért,
az operatőri kategória-díjat pedig Körtési Bélának ítélte meg a zsűri a „Mikor szolgának telik esztendeje” című film fotografálásáért.


A nem fikciós filmek zsűrije Schiffer Pál emlékdíjban Ferenczi Gábort részesítette „A magyar buletin” filmjéért.


A Duna Televízió különdíját, Ocsenás Tamás kapta „Századfordító magyarok: Pető András” munkájáért
és Janisch Attila a „Bozsik Yvette” című film rendezéséért.A diákzsűri a következő alkotókat részesítette díjban:


– Nagyjátékfilm kategóriában a fődíjat Fazekas Csabának ítélte meg „Boldog születésnapot” című alkotásáért, a különdíjat pedig Fliegauf Benedeknek „Rengeteg” című filmjéért.
– Az első nagyjátékfilm kategória fődíját szintén Fazekas Csaba kapta „Boldog születésnapot” című filmjéért. Ennek a kategóriának a különdíjasai Végh Zsolt és Kálmánczhelyi Zoltán a „Libiomfi” című alkotásukért.
– A kísérleti- és kisjátékfilm kategória fődíjában Fazakas Pétert részesítette a zsűri „Pockok” című filmjéért. E kategória különdíját pedig Groó Diana kapta „Tarka képzelet- Renoir álmai” című munkájáért.
-A dokumentum kategória fődíját a diákzsűri Almási Tamásnak ítélte oda „Az út vége” című filmjéért. A különdíjat Surányi Judit „Tiszta románc” című alkotásáért vehette át.

Címkék: archívum

Ajánlott videó mutasd mind

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.