Belföld

Bagdad nem adott garanciát a szorosabb együttműködésre

Az ENSZ fegyverzetellenőrei mindeddig nem kaptak Iraktól garanciát arra, hogy Bagdad igent mond a szorosabb együttműködést szorgalmazó követelésekre a fegyverzetellenőrzés két vezetője - Mohamed el-Baradei és Hans Blix - február 8-án kezdődő kétnapos bagdadi látogatásáig.

Hans Blix, az ENSZ Felügyeleti, Vizsgálati és Ellenőrzési Bizottságának (UNMOVIC) a vezetője és Mohamed el-Baradei, a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) főigazgatója február 14-én tesz újabb jelentést a Biztonsági Tanácsnak a fegyverzetellenőrök tevékenységéről. Blix hétfőn New Yorkban újságíróknak nyilatkozva kifejtette megerősítette, hogy eddig semmiféle garanciát nem kaptak, és reményét fejezte ki, hogy Colin Powell amerikai külügyminiszter a Biztonsági Tanácsban szerdán több adattal szolgál majd a feltételezett fegyverrejtekhelyekről Irakban.

Powell beszéde után a BT-ben az iraki ENSZ-nagykövet kért lehetőséget a felszólalásra, s Washington nem is kívánja megakadályozni, hogy szót kapjon Bagdad képviselője. A BT szerdai ülésén Powell mellett még tizenegy ország – Bulgária, Chile, Franciaország, Kamerun, Kína, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Oroszország, Pakisztán és Spanyolország – külügyminiszterei is részt vesznek, csak Szíria, Angola és Guinea képviselteti nagyköveti szinten magát.

El-Baradei és Blix a múlt héten az újabb bagdadi meghívással kapcsolatban az iraki együttműködési hajlandóság növelését követelte, így azt is, hogy Bagdad engedélyezze U2 típusú amerikai repülőgépek felderítő repüléseit, és biztosítsa, hogy az iraki tudósokat az ENSZ-ellenőrök a továbbiakban négyszemközt kérdezhessék ki a fegyverkezési program részleteiről.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik