Belföld

Legalább 110 járat nem indult el az Air France pilótasztrájkja miatt

Hétfőn is számos járatot kellett törölni a párizsi Orly és Roissy repülőtereken az Air France légitársaság vasárnap óta tartó pilótasztrájkja miatt: az Orlyn mintegy 50, a Roissyn 60 járat nem repül hétfőn és más járatoknál mintegy félórás késéseket jeleztek.

Az Air France légitársaságnál pénteken figyelmeztettek, hogy vasárnaptól szerdáig kisebb fennakadások várhatók a légiforgalomban, mert három pilóta-szakszervezet sztrájkot hirdetett. A pilóták érdekeit képviselő másik három szakszervezet nem csatlakozott a sztrájkhoz, amelyet azért hirdettek, mert nem értenek egyet a vezetés politikájával, amely elutasítja a tárgyalást a pilóták béremelési követeléseiről. Vasárnap a Roissy repülőtéren 62 járatot kellett törölni a napi 350-370 járatból.

Utoljára szeptemberben volt pilótasztrájk Franciaországban, amely ugyancsak számos járat elmaradásával és 80 millió euró közvetlen veszteséggel az Air France számára. Később sikerült megegyezni a béremelésben, de nem minden szakszervezet fogadta azt el véglegesen, ezért újabb tárgyalások kezdődtek több mint egy hete.

Az Air France részvénye ősszel a felére esett, és elemzők szerint az iraki háborús kockázat tovább rontja az idegenforgalom esélyeit az idén. A rossz tőzsdei alakulásra tekintettel az Air France további privatizálását is halasztani kell. A francia kormány decemberben közölte, hogy a jelenlegi 54,4 százalékos részesdését 14,4 százalékra akarja csökkenteni.

Hétfőn délután, közép-európai idő szerint 14 óra után az Air France 8,83 euró volt a párizsi értéktőzsdén, 1,73 százalékkal drágább a pénteki zárónál. Ötvenkét héten belül 21,19 és 7,09 euró között változott a papírok ára, az év eleje óta a részvények 4,44 százalékot vesztettek értékükből.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik