Belföld

Új zászlót és himnuszt kaphat Ciprus

Új zászlót és himnuszt kaphat a hamarosan újraegyesülő Ciprus szigete - melyre az Egyesült Nemzetek Szervezete ír ki pályázatot - írja a Világgazdaság az Ellines.hu-ra hivatkozva.

Az új zászló mintájának egyszerűnek kell lennie, amit a gyerekek is meg tudnak rajzolni, a himnusz pedig nem lehet egypercesnél hosszabb – áll a feltételek közt. A zászlónak ki kell fejeznie, hogy a sziget minden lakója magáénak érzi Ciprust, toleráns a többiekkel.

A jelenlegi zászlót, a sziget körvonalaival, egy ciprusi török művész tervezte 1960-ban, amikor a sziget visszanyerte függetlenségét Nagy-Britanniától. A ciprusiak nagy rásze ezt a zászlót tartaná meg, mert a lobogó egyik vallási felekezetet sem sérti. A török rész zászlója pedig törökországi lobogóhoz hasonlít, vörös félholddal és csillaggal.


A sziget 1974-ben szakadt ketté, amikor az északi részen élő kisebbség védelmére hivatkozva török csapatok szállták meg Ciprus egyharmadát. A török részt azonban senki nem ismerte el független államként. Az EU korábban kijelentette, ha a felek nem egyeznek meg februárig, a török terület nem lesz tagja az uniónak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik