Belföld

Forrás felmérés – HR kontrolling itthon

Sokkal inkább elismerik a humán erőforrás osztály eredményeit azoknál a vállalatoknál, ahol HR kontrolling működik. A számokban kifejezhető, mérhető teljesítmény a nem szakembert is meggyőzi.

A nálunk az utóbbi 2-3 évben megjelent HR kontrolling szokásait, gyakorlatát, a HR kontrollinggal foglalkozó munkatárs feladatait vizsgálták meg vállalataikon belül először a HR Forrás Klub tagjai. A klub magyarországi nagyvállalatok részvételével tavaly novemberben alakult. Az első közös felmérésben 16 nagyvállalat vett részt.

A HR kontrollinggal kapcsolatos tanulmányokat, esetleírásokat a hazai és a nemzetközi szakirodalomban is alig találni. Ugyanakkor a vállalatok teljes költségvetésének 40 százalékát a bér és egyéb juttatások teszik ki. A felsővezetés emiatt egyre nyomatékosabban elvárná, hogy a HR területei, folyamatai mérhetőek, számokban kifejezhetőek legyenek.

A következő felmérés: az eHR

 

A Hewitt Inside tanácsadó cég koordinálásával működő HR Forrás Klub február-március hónapban újabb felmérést indít, mely az HR tevékenységek, folyamatok informatikai támogatottságának témakörét vizsgálja (eHR). A felmérés arra is lehetőséget ad, hogy képet kapjunk, mely HR funkciók hatékonyságát lehet az informatikai megoldások alkalmazása révén tovább növelni. 

Tervezés, nyomon követés, ellenőrzés

“Amióta HR kontrollinggal foglalkozom, ez a terület sokat fejlődött – mondja Bacsur Kálmán, a Mol Rt. emberi erőforrás gazdálkodás kontrolling vezetője. – A felmérésből azonban az is kiderült, hogy a magyar cégeknek, így nekünk is még hosszú utat kell megtennünk ahhoz, hogy a globális kontrolling megközelítést teljes körűen, a gyakorlatban is alkalmazzuk.”

A hazai bizonytalanságot jól jelzi, hogy a kérdőívbe bekerült egy olyan kérdés is: mit tartanak a humán erőforrás gazdálkodás vezetők a HR kontrolling szinonimájának? A válaszok egyértelműen alátámasztották a mérhetőség igényét, mivel a résztvevők 67 százaléka a HR kontrolling fogalmát a professzionális mérőrendszerek megteremtésével – mint például a Balance Scorecard – hozta kapcsolatba. A HR kontrolling tevékenység a hazai szakemberek számára a munkaerő-gazdálkodás folyamatos tervezését, nyomon követését és ellenőrzését jelenti.

Költségelemzés, hatékonyságmérés

A felmérés eredményéből világosan kitűnik, hogy a résztvevő vállalatok 38 százalékánál létezik a HR kontroller munkakör. De ahol ilyet még nem hoztak létre, azok többségnél is folytatnak ilyen jellegű tevékenységet.

A vállalatok 87 százalékánál a HR kontrolling munkatárs feladata a munkaerőköltség és személyügyi kiadások elemzése. A résztvevő cégek 60 százalékánál a HR kontrolling munkakörbe a bérgazdálkodás elemzése, illetve a HR hatékonyságmérése tartozik.

Azoknál a vállalatoknál, ahol már létezik a HR kontrolling munkakör, sokkal elfogadottabb lett a HR osztály munkája. Ott kézzel fogható adatok birtokában tudnak tervezni, lehet nyomon követni a tervek alakulását, szükség esetén pedig célirányosan módosítani a terveken. Több cég HR osztálya a megnövekedett jelentési kötelezettsége miatt hozott létre HR kontrolling munkakört. Egy-egy vállalatnál egy évben körülbelül 30-40 jelentést, kimutatást kell készíteni HR kontrollinggal kapcsolatban. 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik