Belföld

RMDSZ: Markót újraválasztották, Tőkés tisztségét megszüntették

A tiszteletbeli elnöki tisztség eltörlése és a belső választások megrendezése mellett döntött a Romániai Magyar Demokrata Szövetség VII. kongresszusa Szatmárnémetiben a szervezet alapszabályzatának módosítása során - adta hírül az MTI.

Az alapszabályhoz benyújtott és a fejezetenkénti szavazás során elfogadott módosításokat összességükben 308 igen szavazattal 27 nem ellenében 9 tartózkodással fogadták el a küldöttek.

Borbély László, az RMDSZ ügyvezető alelnöke a végső szavazás után tartott sajtótájékoztatón azt hangsúlyozta, hogy a rendkívül nagy többséggel módosított alapszabály megfelelő biztosítékot jelent a szövetség normális működéséhez az elkövetkező négy évben.

A legfontosabb módosítások között szerepel a legfelső operatív döntéshozói testület, az Operatív Tanács bővítése a jelenlegi kilenc tagról tizenegy főre. A szövetségen belüli ideológiai sokszínűség kifejezésének megerősítését szolgálja az, hogy létrehozzák a Platformok Konzultatív Tanácsát. A szövetségi elnöknek ezentúl a fontos döntések előtt ki kell kérnie ennek a testületnek a véleményét is.

A legnagyobb vitát a tiszteletbeli elnöki tisztség kérdése váltotta ki, végül a tisztség eltörlése mellett döntöttek. Borbély László ugyanakkor hangsúlyozta, hogy az RMDSZ kongresszusának bármikor joga van arra, hogy tiszteletbeli elnököt válasszon.

A tiszteletbeli elnöki tisztet mostanáig Tőkés László református püspök látta el. Tőkés püspök a szatmárnémeti kongresszus előestéjén jelentette be, hogy ezt a tevékenységét tiltakozásképpen szünetelteti a szövetségben.

A tiszteletbeli elnöki funkció megszüntetése nem jelenti azt, hogy Tőkés László nem tagja továbbra is a Romániai Magyar Demokrata Szövetségnek – hangsúlyozta Borbély László.

Markó Bélát, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség eddigi elnökét választották meg ismét a szervezet vezetőjének vasárnap az RMDSZ Szatmárnémetiben tartott VII. kongresszusán.


Egyéb romániai vonatkozású híreinket Balkáni figyelő rovatunkban találhatják.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik