Belföld

Computer Associates – kelet-európai hódítás

Erősít régiónkban a Computer Associates. A platformfüggetlen szoftvertermékek piacán érdekelt cég a leendő EU- tagországok nagyvállalataitól remél megrendeléseket.

Kelet-európai terjeszkedést, piaci pozíciójának megerősítését tűzte ki célul a platformfüggetlen szoftvermegoldásokat szállító és az e-business menedzselésével foglalkozó, az Egyesült Államokban igen komoly erőt képviselő, ám térségünkben eddig szerényebb jelenléttel megelégedő Computer Associates (CA).

A 26 éve Svájcból indult, nagyvállalati szoftver alkalmazások előállításával foglalkozó társaság fő “vadászterülete” sokáig az észak-amerikai piac volt. A kezdetben apró méretű cég egyik amerikai disztribútora azonban olyannyira megerősödött a tengerentúlon, hogy felvásárolta az anyacéget, majd további akvizíciókkal hizlalta magát a mai méretére. Hogy nem volt sikertelen a kisebb-nagyobb cégek beolvasztásával történő növekedés, azt az is mutatja, hogy mára a CA a Microsoft, az Oracle, és az IBM mellett a legnagyobb szoftvercégek közé iratkozott fel.

Ügyfele a Fortune 500 cégek 99 százaléka


Computer Associates – kelet-európai hódítás 1

Két évvel ezelőtt, amikor a CA elhatározta, hogy organikusan növekszik tovább, nemcsak a cég struktúrája és logója változott meg, de eddig meghódítatlan területekre is elmerészkedett. A fejlesztések nyomán a CA-nak ma 1200 platformfüggetlen terméke van, ezek 6 termékcsoportba sorolhatók: rendszerfelügyeleti környezetek, biztonsági megoldások, tárolástechnikai megoldások, információkezelés, adatbáziskezelés, portál technológia.

Ügyfelei között megtalálható a világ 500 legnagyobb cégének (Fortune 500) 99 százaléka, amivel a piaci szereplők legnagyobbjai közül is csak kevesen büszkélkedhetnek. A cég most az EU-bővítés kapcsán úgy gondolja, van értelme a további erőteljes bővítésnek Kelet-Európában. Roman Hubert, a CA kelet-európai régióért felelős vezetője szerint az ok, amiért ez idáig nem érdeklődtek az itteni lehetőségek iránt az, hogy a régióban, így Magyarországon is, csak napjainkban érett meg a piac a nagyvállalati megoldások befogadására. A küszöbön álló EU-csatlakozás azonban új lehetőségeket nyit, és Hubert reméli, hogy Magyarországon a CA a rendszerfelügyelet mellett a biztonság és a tárolástechnika területén is komoly sikereket érhet el.

Öt év alatt dupláznának a régióban

A regionális igazgató feladata, hogy öt év alatt megduplázza a CA üzleti tevékenységét Közép-Európában, s 55 millió dolláros forgalmat produkáljon. A többi szoftverszállító árbevételeit tekintve ez szerény vállalásnak tűnhet, hisz a Microsoftnál és az Oracle-nál önmagában a Magyarországon elért bevételek is jócskán meghaladják ezt a számot.

A CA-nak világszinten 2001-ben 4 milliárd, míg 2002-ben 3 milliárd dollár volt a forgalma. Valójában azonban nem következett be visszaesés, csupán a cégen belüli elszámolási rendszeren változtattak – mondja Roman Hubert -, a korábbi módszer alapján számolt árbevételnél évi 20 százalékos növekedés mutatható ki.

Versenytárs is lehet partner

A CA ugyanis a közelmúltban áttért arra az Egyesült Államokban bevett könyvelési eljárásra, hogy hosszú távra kötött szerződéseit nem egy összegben tünteti fel, hanem időarányosan, hónapról hónapra. Így teszi ezt hazánkban is, ahol a cég hat éve működő képviselete egyebek mellett olyan megbízókkal dolgozik együtt, mint a Magyar Posta, a Központi Statisztikai Hivatal, az Országos Nyugdíjbiztosítási Pénztár, a BKV Rt., a Magyar Külkereskedelmi Bank.

Mivel széles spektrumon kínálnak megoldásokat, esetükben nem nevezhető meg egy kiemelt versenytárs, mert elvileg minden területen van belőlük. Mégis ha valaki, például a tárolástechnikai megoldások esetén konkurenciát támaszt a CA-nak, a portálmegoldások tekintetében még lehet partner – véli Huber. “Ha egy piaci területen egy versenytárs erősebb, az számunkra természetesen kedvezőtlen – teszi hozzá – de lévén, hogy rengeteg megoldásunk van, kompenzációként más területeken vastagon szeletelhetünk a tortából.”

Ajánlott videó

Olvasói sztorik