Belföld

AOL – rekord veszteség és újabb vezetőváltás

Az AOL Time Warner internetes és médiakonszern az amerikai vállalattörténet legnagyobb veszteségéről számolt be szerdán. A negatívum egész évre számítva 98 milliárd dollár.

Az AOL az utolsó három hónapban 45 milliárd dollárt volt kénytelen leírni,
AOL – rekord veszteség és újabb vezetőváltás 1

aminek legfőbb oka a goodwill-veszteség – legalábbis a Financial Times szerint. Ezzel éves szinten 98 milliárdra növekedett a negatívum. Ez rekord az Egyesült Államok vállalatainak történetében.

Turner távozik, de a politikához is öreg már


AOL – rekord veszteség és újabb vezetőváltás 2

Ted Turner

Az AOL bejelentette, hogy a májusi részvényesi közgyűlésen Ted Turner távozik a cég alelnöki posztjáról. Turner a CNN tévétársaság alapítója, az AOL Time Warner legnagyobb egyéni részvényese. Távozását a cégcsoport úgy kommentálta, hogy az üzletember személyes okok miatt hagyja ott az alelnöki posztot. A Bloomberg hírügynökség több találgatást is megkockáztatott ennek kapcsán: felmerült, hogy a jövőben jótékonysági tevékenységekre összpontosít majd Turner, illetve más üzleti vállalkozásokba fog. A vállalkozó csupán egyetlen lehetőséget zárt ki teljes bizonyossággal, a politikai karriert: ehhez ugyanis saját bevallása szerint “túl öreg és kiégett”.

Turner távozása nem az első, és valószínűleg nem is az utolsó a konszern igencsak turbulens belső harcainak során: a hónap elején megbukott Steve Case, az AOL alapítója és elnöke. Case Turner egyik legnagyobb ellenfele volt a cégnél. Az ő nevéhez fűződik egyébként az America Online (AOL) felfuttatása, és ő találta ki azt is, hogy az AOL 124 milliárd dollárért vásárolja fel a gyengélkedő Time Warner médiakonszernt. (Turner, aki a Time Warner részvényese volt korábban, ezt a tranzakciót utóbb egyszerűen csak “nagy hibaként” emlegette.)


AOL – rekord veszteség és újabb vezetőváltás 3

Gerald Levin

Fordult a kocka: a filmek több pénzt hoznak

A fúzió 2001-ben meg is valósult, ám a konszern fejlődése érdekes fordulatot vett. A Time Warner “hagyományos” médiarészlegei sokkal jobban kezdtek teljesíteni, mint az egyesített vállalat internetes ágazata. A legutóbbi siker A gyűrűk ura második részének elkészítése volt, miközben az internetes részlegek csak az amortizációt képesek növelni a cégcsoportnál…

Mint arról nemrégiben a FigyelőNeten is beszámoltunk, már korábban elhagyta a cégcsoportot másik “sztárja”, Gerald Levin vezérigazgató. Szintén korábban távozott az internetes üzletágból James de Castro, aki mindössze 7 hónapig vezette az interaktív divíziót. Az AOL “áldozatai” közé tartozik rajtuk kívül Mayo Stuntz, aki a cégnél az új iniciatívákért volt felelős (nem sokáig), továbbá az értékesítés egykori vezetője, Myer Berlow.

Eladják a Hughes Electronics-részesedést


AOL – rekord veszteség és újabb vezetőváltás 4

A vállalat menedzsmentjének szinte folyamatos cserélődése, az óriási veszteségek mellett más gondok is vannak az AOL-nál. A szövetségi hatóságok vizsgálódni kezdtek az esetleges könyvelési visszaélések miatt, méghozzá az egykori, önálló AOL számviteli ügyei miatt. És persze ennek következtében a részvényárak is zuhanni kezdtek. A BBC szerint 70 százalékkal értéktelenedett el az AOL Time Warner a 2001-es fúzió óta.

A konszern jelenleg 26 milliárd dolláros adósságállománnyal küszködik, ezért most a The Wall Street Journal értesülései szerint meg akar válni a Hughes Electronics cégben lévő részesedésétől. A Hughes-részvények eladásából 800 millió dolláros bevételre számít az AOL.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik