Belföld

A taszári képzésen vitázik a Pentagon és a CIA?

Az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) és a Pentagon közötti rivalizálás tárgya lehet a taszári kiképzőprogram – állítja The Washington Post cikkére hivatkozva a Népszabadság.

A Pentagon szélesebb körű műveleti felhatalmazást szeretne a terroristák utáni hajszában, s egyebek között a propaganda terén is fel akarja venni velük a harcot. Az Irak elleni háború lehetősége is alkalmat ad a Pentagonnak arra, hogy szerepét kiterjessze a hagyományosan a CIA illetékességébe tartozó területekre – írja The Washington Post keddi számában David Ignatius.

A hadsereg így például mintegy ezer iraki emigránst fog kiképezni a taszári légibázison. A műveletet az Egyesült Államok európai parancsnoksága irányítja. David Ignatius szerint nem világos, milyen szerepet játszanak majd a kiképzett irakiak, noha egyes tisztségviselők szerint katonai rendőrök lehetnek, fenntartva a rendet a háború utáni Irakban. Egyesek azonban azon morfondíroznak, hogy a magyarországi kiképzés vajon nem a Pentagon újabb lépését jelenti-e arra irányuló erőfeszítéseiben, hogy titkos műveleti képességet fejlesszen ki, ebben az esetben a CIA által gyanakvással kezelt iraki ellenzéki csoportok felhasználásával.

A múltban általában a CIA volt a felelős emigráns csoportok és más külföldi erők kiképzéséért, felemás eredménnyel. A CIA szervezte a kubai emigránsok csúfos kudarcot valló akcióját 1961-ben a Disznó-öbölben. Afganisztánban viszont sikeresen működött együtt a tálibok ellen harcoló erőkkel.

A Pentagon új keletű lelkesedése a fedett műveletek iránt a kommentár szerint részben Afganisztánnal magyarázható. Noha a háború televíziós sztárt csinált Donald Rumsfeld védelmi miniszterből, az igazi győztest sokan a CIA-ben látták. Az ügynökség egyebek között bevetett új technológiát is, a pilóták nélkül Predator repülőgépeket, amelyek távirányítással derítették fel és semmisítették meg az ellenséges célpontokat.

A legnagyobb afganisztáni sikerek mindenekelőtt a CIA néhány műveleti ügynökének köszönhetőek, akik együttműködtek a terepen a hadsereg különleges erőivel. A hadsereg csak korlátozott sikereket ért el nagyszabású műveleteivel, mint amilyet a Tora Bora hegységben indított. Bob Woodward újságíró nemrég megjelent, Bush háborúban című könyve szerint Rumsfeld nehezményezte a CIA kiemelt szerepét az afganisztáni háborúban, és úgy határozott, hogy a Pentagonnak is szert kell tennie hasonló képességekre.

A védelmi minisztérium és a CIA tisztségviselői már kezdenek aggódni amiatt, hogy a hagyományos szerepek összemosódhatnak, és a terroristaellenes titkos programok elszaporodásával sem a fegyveres erők, sem a CIA nem tudja majd, milyen akciókat folytat a másik külföldön – olvasható a kommentárban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik