Belföld

Stabil a világvállalatok rangsora

Recesszió, tőzsdekrachok, vállalati botrányok és csődök, perbe fogott vállalatvezetők: a tavalyi a negatív gazdasági szenzációk éve volt. Ezért különösen figyelemreméltó, hogy 2002 szinte alig hozott nagyobb változást a világ legjelentősebb vállalatainak "tekintélylistáján": a toplistát a brit Financial Times és a PricewaterhouseCoopers idén ötödik alkalommal készítette el több mint ezer vállalatvezető megkérdezésével.

A brit gazdasági napilap, a Financial Times és a PricewaterhouseCoopers tanácsadó cég 1998 óta minden évben közel ezer vezérigazgatóval készített interjú alapján teszi közé az adott évben az üzleti élet szemében a legnagyobb respektust kivívó vállalatok és vállalatvezetők százas rangsorát. A 2002-es toplista a tavalyi negatív gazdasági szenzációk sora ellenére meglepő állandóságot mutat – írja a Magyar Hírlap. A vállalatok között megőrizte öt éve töretlen elsőségét az amerikai konglomerátum, a General Electric, s minden támadás ellenére szintén ötödik éve a szoftveróriás Microsoft áll a második helyen. A redmonti céget második éve az IBM követi a “tiszteletrangsorban”. Idén a negyedik helyre lépett elő a Coca-Cola, s szintén egy hellyel jött fel a japán autógyártó, a Toyota.

A vállalatvezetők közül tavaly a Microsoft-alapító vállalatvezetői teljesítménye váltotta ki a legnagyobb respektust az üzleti világban: Bill Gates mögött azonban továbbra is ott áll a tavaly nyugdíjba vonult Jack Welch, akinek a megítélésén a jelek szerint nem változtattak magánéleti botrányai és kissé “túlkompenzált” nyugdíjcsomagja. A szintén tavaly visszavonult Lou Gerstner továbbra is osztatlan elismerésnek örvend mint az IBM “megmentője”, akit Michael Dell, a Dell számítógépgyártó óriás üzleti modelljét az elmúlt években radikálisan átalakító alapító-vezérigazgató követ.

A tavalyi “top tízből” kiesett az egyetlen európai cég, a finn Nokia, egészen a 35. helyig zuhant, valamint a Wall Street-i botrányok egyik főszereplője, a Citigroup, és a csipszektor sztárja, az Intel.

Az országok rangsorát továbbra is az Egyesült Államok vezeti: az első ötven cégből idén 22 amerikai. A második Németország, amely kilenc vállalattal képviselteti magát a top 50-ben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik