Belföld

Csontvelői őssejtből idegsejt

A felnőtt emberi csontvelőből származó őssejtek eljuthatnak az agyba, és ott működőképes neuronokká alakulhatnak át – állítja Mezey Éva magyar származású amerikai kutató. A marylandi felfedezés különösen azért jelentős, mert megfelelő eljárások alkalmazásával az őssejtek felhasználhatók sérült agyterületek újjáélesztésére is.

– A felnőtt humán csontvelőből származó őssejtek eljuthatnak az agyba, és működőképes neuronokká alakulhatnak át – állítja Mezey Éva magyar származású amerikai kutató, akinek a felfedezését a New Scientist tette közzé. A hét tudományos bejelentésének is tekinthető felismerést közlő kutató – mint a Népszabadságnak elmondta – Szentágothai János professzor irányítása alatt dolgozott, később a Semmelweis Egyetem anatómiai intézetébe került, innen ment ki 1989-ben az Egyesült Államokba.

A tudósok eddig azt hitték, hogy a csontvelőből származó őssejtekből kizárólag vérsejtek és csontsejtek fejlődhetnek ki. A Mezey által vezetett marylandi amerikai kutatócsoport (National Institute of Neurological Diseases and Stroke) négy olyan halott nő agyszöveteit vizsgálta, akik életük során férfidonoroktól származó csontvelőt kaptak. A kutatók az Y kromoszóma jelenléte után nyomoztak az agyszövetben, és azt tapasztalták, hogy minden megvizsgált női agyban nagy mennyiségben volt Y kromoszómát tartalmazó idegsejt. (A nők genetikai állománya eredendően nem tartalmaz Y kromoszómát, ilyen kromoszóma csak férfidonortól kerülhet a nők szervezetébe.)

Ezek a sejtek nem elkülönülten, hanem kisebb csoportokban helyezkedtek el, ami arra utal, hogy a férfi donorból származó csontvelői őssejt előbb idegsejtté alakult, majd osztódni kezdett és halmazokat képezett. A továbblépéshez azonban tisztázni kell, hogy miként lépnek be az őssejtek a vérkeringésből az agyba, hogyan lehet erre őket serkenteni, milyen behatásra fejlődnek idegsejtté és miként találják meg a sérült vagy éppen elhalt területeket. Biztonsági szempontból pedig az az alapvető kérdés, miként kerülhető el, hogy az őssejtekkel együtt vírusok is bekerüljenek az agyba.
[Népszabadság]

Ajánlott videó

Olvasói sztorik