Belföld

Hippokratészi eskü – cégvezéreknek is?

A davosi világgazdasági fórumon résztvevő spanyol szakértő, a madridi Angel Cabrera azt javasolja, hogy dolgozzanak ki etikai kódexet a menedzserek és a tanácsadók számára.

A davosi világgazdasági fórum (World Economic Forum) sokáig a menedzserek paradicsomának számított: a cégek vezetői előadhatták gondolataikat, a közönség pedig ujjongott a jobbnál jobb vállalatirányítói elképzelések hallatán. Az utóbbi időben azonban számos topmenedzserről kiderült, hogy igencsak lazán kezelte a részvényesek pénzét, és ha nem is közvetlenül magára költötte a kiadások nagy részét, mindenesetre olyan üzletekbe fogott bele, amelyek nem sok nyereséget hoztak.


Hippokratészi eskü – cégvezéreknek is? 1

Minthogy ily módon az aranyból készült vezérigazgatói szemeteskosarak, a New York-i luxuslakásbérletek, a privát utakra igénybe vett vállalati repülőgépek ideje lejárni látszik, új hangok hallatszanak Davosból is: most például Angel Cabrera, a madridi Instituto de Empresa dékánja állt elő új ötlettel. A spanyol szakember – aki a világ Business Schooljainak vezetői között kifejezetten fiatalnak számít 35 évével – azt javasolja, hogy vezessenek be a hippokratészi eskühöz hasonló megoldást a menedzserek esetében is.

Visszaállítani a bizalmat

Mint “A holnap globális vezetőinek” egyikét, Cabrerát már tavaly is meghívták Davosba. Ez is a változó időket jelzi: a kritikus hangok felerősödésével egyidejűleg ugyanis egyre többen ismerik fel azt, hogy vissza kell állítani a vállalatvezetők iránti bizalmat.


Ennek több oka is van. A modern üzleti életben egyre inkább felerősödnek a negatív hírek, miután a média szerepe folyamatosan növekszik, s a pozitív és a negatív tendenciákat egyaránt felnagyítja a sajtó. Természetesen a pozitív híreknek örülnek a menedzserek, de nem erre kell elsősorban felkészülniük, hanem az őket érő, egyre élesebb kritikákra.

 A kódexalkotók

A FigyelőNet információi szerint Yat Siu egy Ausztriában született kínai üzletember, aki az Outblaze nevű internetes cég alapítója, Keith Ferrazzi korábban szállodaipari menedzser volt, aztán váltott az internetes szektorra, Manny Amadi a londoni Cause & Effect Marketing vezérigazgatója, Harriet Green pedig középkortörténeti és üzleti pszichológiai tanulmányok után került a 10 milliárd dolláros forgalmú Arrow Electronics cég vezetői közé. 

Egy megoldás: a hippokratészi eskü

A bizalmi válság megszüntetése sok szakembert foglalkoztat. A szóba került megoldások egyike a hippokratészi eskü módosított formája, amelyről Cabrera a német Handelsblattnak nyilatkozott. A spanyol szakértő elmondta, hogy Keith Ferrazzival, Manny Amadival, Yat Siuval és Harriet Greennel együtt dolgozik jelenleg azon, hogy összeállítsanak egy “fogadalomtételre alkalmas szöveget”, amelyet a világ minden menedzsment iskolájában bevezetnének a jövőben.

Cabrera szerint a vállalatok az értékteremtés motorjai mai világunkban. Embereket foglalkoztatnak, nyersanyagokat használnak fel, tőkét gyűjtenek, és hasznosítják. Így teremtenek többletértéket a társadalom számára. A társadalom kész arra, hogy megfizesse a többletérték árát, de ezért elvárja a vállalatoktól, hogy felelősen viselkedjenek az emberiséggel szemben, és nemcsak az emberekkel, hanem a természeti környezettel is felelősen bánjanak. 

Fontos döntések etikai alapon 

A madridi Instituto de Empresa vezetője abból isndult ki, hogy az orvostudományi egyetemek már évszázadok óta tudják: az orvosi-technikai képzésen túl fontos feladatuk van az értékközvetítésben, a morális alapelvek tisztázásában és az etikus magatartás elsajátíttatásában is. Ma a Business Schoolok vezetőinek is el kell gondolkodniuk azon, hogy aki a társadalom számára fontos döntéseket hoz, annak megfelelő morális háttérre van szüksége.


Az üzleti iskoláknak tehát etikai kódexet kell kidolgozniuk, amelyet diákjaiknak be kell tartaniuk. A madridi Instituto de Empresa már közel jár ahhoz, hogy idén nyáron végző diákjai az elsők legyenek, akik már leteszik az orvosokéhoz hasonló menedzseresküt.


 

Ajánlott videó

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.