Belföld

Hippokratészi eskü – cégvezéreknek is?

A davosi világgazdasági fórumon résztvevő spanyol szakértő, a madridi Angel Cabrera azt javasolja, hogy dolgozzanak ki etikai kódexet a menedzserek és a tanácsadók számára.

A davosi világgazdasági fórum (World Economic Forum) sokáig a menedzserek paradicsomának számított: a cégek vezetői előadhatták gondolataikat, a közönség pedig ujjongott a jobbnál jobb vállalatirányítói elképzelések hallatán. Az utóbbi időben azonban számos topmenedzserről kiderült, hogy igencsak lazán kezelte a részvényesek pénzét, és ha nem is közvetlenül magára költötte a kiadások nagy részét, mindenesetre olyan üzletekbe fogott bele, amelyek nem sok nyereséget hoztak.


Hippokratészi eskü – cégvezéreknek is? 1

Minthogy ily módon az aranyból készült vezérigazgatói szemeteskosarak, a New York-i luxuslakásbérletek, a privát utakra igénybe vett vállalati repülőgépek ideje lejárni látszik, új hangok hallatszanak Davosból is: most például Angel Cabrera, a madridi Instituto de Empresa dékánja állt elő új ötlettel. A spanyol szakember – aki a világ Business Schooljainak vezetői között kifejezetten fiatalnak számít 35 évével – azt javasolja, hogy vezessenek be a hippokratészi eskühöz hasonló megoldást a menedzserek esetében is.

Visszaállítani a bizalmat

Mint “A holnap globális vezetőinek” egyikét, Cabrerát már tavaly is meghívták Davosba. Ez is a változó időket jelzi: a kritikus hangok felerősödésével egyidejűleg ugyanis egyre többen ismerik fel azt, hogy vissza kell állítani a vállalatvezetők iránti bizalmat.


Ennek több oka is van. A modern üzleti életben egyre inkább felerősödnek a negatív hírek, miután a média szerepe folyamatosan növekszik, s a pozitív és a negatív tendenciákat egyaránt felnagyítja a sajtó. Természetesen a pozitív híreknek örülnek a menedzserek, de nem erre kell elsősorban felkészülniük, hanem az őket érő, egyre élesebb kritikákra.

 A kódexalkotók

A FigyelőNet információi szerint Yat Siu egy Ausztriában született kínai üzletember, aki az Outblaze nevű internetes cég alapítója, Keith Ferrazzi korábban szállodaipari menedzser volt, aztán váltott az internetes szektorra, Manny Amadi a londoni Cause & Effect Marketing vezérigazgatója, Harriet Green pedig középkortörténeti és üzleti pszichológiai tanulmányok után került a 10 milliárd dolláros forgalmú Arrow Electronics cég vezetői közé. 

Egy megoldás: a hippokratészi eskü

A bizalmi válság megszüntetése sok szakembert foglalkoztat. A szóba került megoldások egyike a hippokratészi eskü módosított formája, amelyről Cabrera a német Handelsblattnak nyilatkozott. A spanyol szakértő elmondta, hogy Keith Ferrazzival, Manny Amadival, Yat Siuval és Harriet Greennel együtt dolgozik jelenleg azon, hogy összeállítsanak egy “fogadalomtételre alkalmas szöveget”, amelyet a világ minden menedzsment iskolájában bevezetnének a jövőben.

Cabrera szerint a vállalatok az értékteremtés motorjai mai világunkban. Embereket foglalkoztatnak, nyersanyagokat használnak fel, tőkét gyűjtenek, és hasznosítják. Így teremtenek többletértéket a társadalom számára. A társadalom kész arra, hogy megfizesse a többletérték árát, de ezért elvárja a vállalatoktól, hogy felelősen viselkedjenek az emberiséggel szemben, és nemcsak az emberekkel, hanem a természeti környezettel is felelősen bánjanak. 

Fontos döntések etikai alapon 

A madridi Instituto de Empresa vezetője abból isndult ki, hogy az orvostudományi egyetemek már évszázadok óta tudják: az orvosi-technikai képzésen túl fontos feladatuk van az értékközvetítésben, a morális alapelvek tisztázásában és az etikus magatartás elsajátíttatásában is. Ma a Business Schoolok vezetőinek is el kell gondolkodniuk azon, hogy aki a társadalom számára fontos döntéseket hoz, annak megfelelő morális háttérre van szüksége.


Az üzleti iskoláknak tehát etikai kódexet kell kidolgozniuk, amelyet diákjaiknak be kell tartaniuk. A madridi Instituto de Empresa már közel jár ahhoz, hogy idén nyáron végző diákjai az elsők legyenek, akik már leteszik az orvosokéhoz hasonló menedzseresküt.


 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik