Belföld

Technikai haladást lassító adószabály a dohánycégeknek?

Az elavult csomagológépekkel dolgozó dohánygyárakat némi adókedvezménynyel lepte meg december végén a Pénzügyminisztérium. A tárca vezetője úgy módosította az adójegyek igénylésére, visszavételére, alkalmazására vonatkozó jogszabályt, hogy az 1983 előtt gyártott, percenként 250 doboz cigarettánál kevesebbet csomagoló gépeket működtető vállalkozásoknak a cigarettazárjegyek 0,2 százalékáért nem kell fizetniük az államnak.

A Népszabadság értesülései szerint a négy hazai dohánygyártó vállalkozás (British American Tobacco, Philip Morris, Reemtsma, V. Tabac) közül a jogszabály csak egyet érint, de az sem kíván élni a felkínált lehetőséggel. A szokatlan jogszabály-változtatást kérdésünkre a Pénzügyminisztériumban technikai jellegűnek minősítették. Mint a lap megtudta, a tárca 1998 óta fokozatosan, a kiadott adójegyek 0,7 százalékáról csökkentette a jelenlegi 0,2 százalékra azt a mennyiséget, amelyért az avítt csomagolómasinákkal működő dohánygyáraknak nem kell fizetniük.

A rendelkezésre azért volt szükség, mert a kommersz cigaretták csomagolását végző öregecske gépek a dobozra ragasztandó adójegyek egy részét elnyelik. Ezeket a masinákat viszont az uniós csatlakozásig, azaz 2004-ig le kell cserélni, így a PM által biztosított lehetőség is csak az év végéig él. Arról, hogy a kedvezmény forintban kifejezve menynyit ér, az adótitokra való hivatkozással nem kaptunk felvilágosítást. Annyit sikerült megtudnunk, hogy tavaly 97 ezer adójegyet nyelhettek el büntetlenül a csomagológépek, s végül tízezer adójegy tűnt el. A nem igazán alkalmas masinák működtetése tehát mindössze néhány millió forint kiesést jelentett a költségvetésnek.

Elgondolkodtató, hogy az eredeti tervek szerint az állam csak 1999 végéig lett volna elnéző az elavult csomagológépeket működtető dohánygyárakkal, ám a türelmi idő rendre meghosszabbodott.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik