Belföld

Lesújtó ENSZ-jelentés a romák helyzetéről

Az uniós csatlakozás hazánkat is rákényszeríti arra, hogy komolyan foglalkozzon a romák integrációjával - mondta a Magyar Hírlap kérdésére Darvas Ágnes szociológus annak kapcsán, hogy egy közelmúltban végzett ENSZ-felmérés lesújtó képet fest a Kelet-Közép-Európában élő romák életminőségéről.

A kutatásban megkérdezett romák közel fele munkanélküli, és minden hatodik ember folyamatosan éhezik. A kelet-közép-európai országok kormányai jelentős forrást adtak ahhoz, hogy javítsanak a roma kisebbség helyzetén, de mindez nem vezetett látványos javuláshoz, ezért új kezdeményezésre lenne szükség – áll az UNDP (ENSZ Fejlesztési Program) Elkerülni a függőség csapdáját című jelentésében. Az elemzés rámutat, hogy az írástudás, a csecsemőhalálozás és a legalapvetőbb élelmiszerek beszerzése tekintetében a régióban élő 4-5 millió roma helyzete inkább hasonlít a Szub-Szaharában élő emberekéhez, mint az európaiakéhoz.

Az országok közötti különbségek ellenére a kutatás egységesen kezelte a térséget, de hazánkban sem különb a helyzet: a rövid és hosszú távú programok ellenére alig történik szemmel látható változás. Darvas Ágnes szociológus szerint az uniós csatlakozás rákényszeríti a térség országait, hogy komolyan foglalkozzanak a cigánykérdéssel. – Közel harminc éve halljuk, hogy az oktatás a felzárkóztatás alapja, de ez elég nehéz egy olyan közegben, ahol egyre nagyobb az iskolai szegregáció – állítja a szociológus. – Kutatások bizonyítják, hogy a nem külön telepeken élő romák inkább elvégzik az iskolát, és elhelyezkednek a munkaerőpiacon, mint a külvilágtól elzártan élő társaik. Az oktatás, a foglalkoztatás, a lakáshelyzet és az egészségügy együttes megoldására lenne szükség. A diszkrimináció ellen törvényekkel is fel lehet lépni, de csak akkor van értelme, ha azok szankcionálhatók is – tette hozzá.

A kelet-közép-európai kutatásban megkérdezett romák közel fele munkanélküli, és minden hatodik ember arról számolt be, hogy folyamatosan éhezik. Minden tíz háztartásból csak hatban van folyó víz, és kevesebb, mint felében vécé. A megkérdezett cigányok alig egyharmada fejezte be az általános iskolát, hat százaléka a középiskolát és mindössze egy százalékuk szerzett diplomát.

Egyes országokban a megkérdezett háztartások elsődleges bevételi forrása az állami segély, ami függőséget és izolációt teremt. Öt roma közül négy semmilyen romákat segítő programról nem hallott.
A jelentés szerint fontos, hogy a rászoruló gyerekek ingyen kapjanak tankönyvet és meleg ételt, s ezzel vegyék rá a romákat gyermekeik iskoláztatására. Javasolja, hogy hozzanak létre egy roma egyetemi alapot, hogy így segítsék a romák képzését. A kisebbségi kérdés megoldása az egyik legfontosabb kritériuma az EU-csatlakozásnak.

Kecskeméti Edit, az UNICEF magyarországi képviseletének vezetője elmondta, hogy az UNDP először készített ilyen felmérést. De korábbi UNICEF-jelentésekből kiderül, hogy az oktatás, a képzés és a letelepedés kérdése ugyanúgy nem megoldott Nyugat-Európában, mint ebben a régióban. Legfeljebb annyiban más, hogy a lakosság arányához viszonyítva kevesebb roma él azokban az országokban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik