Belföld

Free Vámosi! – petíció a BSA és a hatályos jog ellen

A bíróság a Philos játékfejlesztő cég volt ügyvezetőjét jogosulatlan szoftverhasználatért egy év letöltendő börtönbüntetésre ítélte. Az interneten tiltakozó mozgalom indult.

 Az előzmények

2003. január 9-én a Fővárosi Bíróság nem jogerősen egy év letöltendő börtönbüntetésre ítélte Vámosi Zsoltot, a Philos játékszoftver-fejlesztő volt ügyvezető igazgatóját. A vád szerint Vámosi üzletszerűen, folytatólagosan szerzői jogokat sértett: a BSA 2000 nyarán a Philos Labs 21 számítógépén talált nem jogtiszta – Autodesk, Microsoft, Adobe, Corel, Symantec – szoftvereket. Az ítélethirdetés előtt a vádlott megegyezett a megkárosított cégekkel, és számukra négymillió forintot kifizetett. Bár az ítélet indoklása szerint ezt a bíróság enyhítő körülményként vette figyelembe, szokatlanul szigorú büntetést szabott ki.

Már több mint 800-an írták alá azt az online petíciót, amely a bíróság Vámosi Zsoltra jogosulatlan szoftverhasználat miatt kiszabott, szokatlanul szigorú, egy év letöltendő börtönbüntetése ellen tiltakozik. A tiltakozók sérelmezik, hogy a jogosulatlan szoftverhasználat jelenleg közvádas, nem pedig magánvádas cselekmény. Azaz, ha a szoftvergyártó terméke jogosulatlan használata miatt a rendőrséghez fordul, a sértettnek nincs lehetősége arra, hogy a gyártóval való megegyezés után a büntetőeljárás alól megszabaduljon. Hiába egyezett meg Vámosi Zsolt az ítélethirdetés előtt a sértett cégekkel, hiába fizette ki kárukat, a büntetőeljárás során a bíróság letöltendő börtönbüntetésre ítélte.

Miért aránytalan az ítélet? Hol hibádzik a törvény? Reálisak-e a hazai szoftverárak? Mit tehetne a BSA a legális szoftverhasználatért? Az alábbiakban a petíció aláíróinak bejegyzései közül válogattunk.

A jogosulatlan szoftverhasználatot büntetni kell…

“Tökéletesen egyetértek azzal, hogy egy termékért fizetni kell. De amíg gazdasági tevékenységgel gyakorlatilag akármekkora kárt lehet okozni polgári peres következmények mellett, addig nagyon eltúlzottnak tartom egy olyan cselekmény büntetőjogi megítélését, ami “mindössze” elmaradt haszonban okozhat kárt… Perelje a BSA polgári úton a céget, az korrekt, de kiragadni egy embert és azon elverni a port…”

…de az ítélet aránytalan

“Ha felrakok egy tucat illegális szoftvert a céges gépekre, a főnököm mehet a dutyiba?”

“Hihetetlen, hogy a BSA nem a cég ellen lépett fel, hanem a volt ügyvezetőt vitte perre. Az egy év pedig szörnyű túlzás.”

“A büntetés nincs arányban a komolyabb bűntények esetén kiszabottakkal.”

“Microsoft szoftvereket árulok, nem kell elmagyarázni miről is van szó. Ebben a témában egy embert kiragadni – nevetségesnek tartom!”

“Ha embert ölök, megúszhatom felfüggesztettel, ha van egy cégem, lecsuknak?”

“A bírónak pénzbütetést kellett volna kiszabnia. Méghozzá jó nagyot. De nem börtönt.”

A szoftverárak irreálisak

“Magyarországon a programok ára nem áll arányban a jövedelmekkel. Felháborítónak tartom, hogy néhány külföldi szoftvercég a magyar igazságszolgáltatást használja fel profitjának növelésére. A rendőrség pedig ilyen “bűncslekmények” felgöngyölítésével igyekszik javítani a statisztikáját.”

“A szoftverekért igenis kell fizetni, én is ebből élek! De aránytalanul soknak tartom azt, hogy egy Windowsért magyarországon ugyanannyit kérnek, mint az USA-ban! Egy amerikai gond nélkül lepengeti a 99 dollárt a 2000-3000 dolláros havi fizetéséből, de egy magyar mikor fizet 36 000 forintot a havi 40-60 000 forintos fizetéséből?!”

“Az elrettentés helyett jobb védelemmel kéne ellátni a szoftvereket, esetleg megfizethetőbbé kéne tenni őket.”

Hol hibás a törvény?

“Ha valaki ellentételezés nélkül használja az általam írt szoftvert, akkor sokra megyek azzal, hogy leültetik az emberkét! Szerintem is a magánvádas eljárás (Ptk.) védené a szoftverfejlesztők érdekeit.”

“Aránytalan intézkedések gyengítik az intézkedő legitimitását.”

“Termeszetesen a Parlamentnek és a Kormánynak nincs jogköre a bírósági ítéletek felülbírálására. Ám a Parlamentnek és a Kormánynak mindent meg kell tennie, hogy hiteles legyen a társadalom számára az a feltételezés, hogy a jogalkalmazók, azaz a bíróságok valóban pártatlanok, és nem egyéb érdekek alapján hoznak ítéleteket. A Parlament felelőssége lenne továbbá, hogy a szerzői jogok a megfelelő jogterületen legyenek szabályozva (inkább a PTK-ban, mint a BTK-ban), arányos büntetési tételekkel (kifejezetten nem börtönbüntetéssel).”

“A kár nagyságrendjének megfelelő, max. 2x-es, 3x-os anyagi kártérítést tartok igazságosnak.”

Akciót!

“Ennek a fele sem tréfa. Szerintem a legközelebbi rendőrőrsön adja fel magát mindenki, aki használt már illegális szoftvert. Ez enyhítő körülmény, talán megússzuk fél évvel.”

“Ne vegyetek szoftvert egy cégtől sem, aki támogatja a BSA-t. Már majdnem mindenre lehet ingyenes (és *szabad*) alternativát találni.”

“A BSA a rendőrséggel karöltve ne pár cég még nagyobb hasznáért küzdjön, hanem a szoftverek legális használatáért: korrekt felvilágosítással, a szabad és a fizetős szoftverek közötti különbségek, előnyök, hátrányok bemutatásával.”

“Hallgasson a magyar állam a német államra a BSA helyett! A pénzét ítéletek helyett fektesse a Linux népszerűsítésébe! A maradék pénzen meg perelje be a BSA-t!”

Ajánlott videó

Olvasói sztorik