Belföld

Kilencéves mélyponton a német gazdaság

A közölt adatok szerint 9 éve nem bővült olyan alacsony mértékben német gazdaság, mint tavaly.

2002-ben ugyanis mindössze 0,2 százalékkal nőtt a GDP a 2001-es 0,6 százalék után – közölte a német szövetségi statisztikai hivatal.


A gyengülő adat főképp annak következménye, hogy a legtöbb nagy német cégnek, így a Volkswagennek és a Siemensnek is csökkent a forgalma, az átszervezések folytán megnövekedett munkanélküliség hatására pedig csökkent a lakossági költés.


A német gazdaságot tavaly csak az export mentette meg a visszaeséstől, bár üteme lassult 2001-hez képest. A kivitel 2,9 százalékkal emelkedett, 2001-ben még 5 százalékkal nőtt. Az import 1,3 százalékkal csökkent, a 2001. évi 1,0 százalékos növekedés után.


A magánfogyasztás 0,5 százalékkal csökkent, a vállalati befektetések 8,4 százalékkal estek vissza, és tovább gyengült az építőipar teljesítménye. A visszaesést tompította a kormánykiadások 1,5 százalékos emelkedése.


A költségvetés GDP-arányos hiánya tavaly 3,7 százalék volt, jelentősen meghaladva az Európai Unió stabilitási paktumában szereplő 3 százalékot. 2001-ben a deficit mértéke még csak 2,8 százalék volt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik