Belföld

Kubában is hódít az euró

Egyre több turista fizet euróval Kubában. Ezt a lehetőséget tavaly májusban vezették be a hatóságok. Elsőként a leghíresebb üdülőhely, a Havannától 160 kilométerre keletre fekvő Varaderó üzletei, éttermei és három kijelölt szállodája fogadhatta el az új európai pénzt.

Tavaly nyáron az euró Varadero egész területén hivatalos valutanemmé vált, így a vendégek azóta a kubai peso turista-változata és a régóta hivatalos fizetőeszközként funkcionáló amerikai dollár mellett euróval is kiegyenlíthetik a számlát. (Az euró azóta tovább terjed a szigetországban, november óta Jardines del Rey-ben is fizetni lehet vele.)

Az új pénz térhódítása elemi kubai érdek. Az amerikai embargóval sújtott ország legnagyobb kereskedelmi partnere ugyanis az Európai Unió, s a turisták 55 százaléka is Európából érkezik. Az idegenforgalmi bevételt élelmiszer- és kőolajimportra fordítják, s igen jelentős tételről van szó, hiszen 2001-ben (minden korábbi látogatottsági rekordot megdöntve) 1,7 millió turista kereste fel a szigetet. A látogatók száma ehhez képest tavaly 5 százalékkal csökkent, s a hatóságok részben éppen az euró bevezetésétől várják az újabb fellendülést.

Peso – csak turistáknak

A helyi valuta, a kubai pesó nincs jelen a nemzetközi valutapiacokon, s a hazai idegenforgalomban is egy peso nevű, de a helyi lakosok által nem használható, mesterségesen “karban tartott” árfolyamú fizetőeszközt használnak.

Kuba korán felismerte az euró jelentőségét, s már 1999 júliusában – a latin-amerikai országok közül elsőként – kötelezővé tette, hogy az európai valutaunió tagállamaival folytatott pénzügyi tranzakciókat az elszámolásokban akkor már létező euróban intézzék a szigetországban.

Dollár vagy euró?

Mindezek alapján sokak szerint az euró esetleg teljesen átveheti a dollár szerepét az országban. (A turizmus fellendítése és az USA-ban élő kubaiak dollárjainak vonzása érdekében az amerikai valutát 1993 óta lehet használni Kubában.) Szakértők rámutatnak, hogy a kormány örömmel szabadulna meg az amerikai dominancia jelétől, a dollártól, azonban ez nem történhet meg egyik napról a másikra, ugyanis a kubai gazdaság erőteljesen függ az Egyesült Államokban élő honfitársak zöldhasú-küldeményeitől: a hazajuttatott összeg 2001-ben 700 millió dollárt tett ki.
[euro.hu]

Ajánlott videó

Olvasói sztorik