Belföld

Négy jelölt a cseh államelnöki posztra

Szerdán választ Csehország államfőt: február elején ugyanis lejár Václav Havel államfői mandátuma: A jelöltállítás már korábban megkezdődött posztjára, mára minden jelentős tömörülés bemutatta, kit is látna szívesen az államelnöki poszton. A verseny nagy, mert a kormánypártok és az ellenzék képtelen volt megállapodni közös jelöltben. A négy nagy párt tehát önállóan indítja kiszemeltjeit.

A két kormánypárt közül szociáldemokraták favoritja Jaroslav Bures (korábbi igazságügy-miniszter), a kereszténydemokratáké pedig Petr Pithart (a szenátusi jelenlegi elnöke) – írja a Magyar Hírlap. A jobboldali ellenzéki tömörülések közül a polgári demokraták pártelnökük, Václav Klaus (korábban miniszterelnök), míg a kommunisták Miroslav Krízenecky mellett tették le voksukat.

A négy jelölt közül Pithartot valamennyi szervezet elfogadná, ugyanakkor jó esélyei vannak a két nagy párt embereinek is, azaz vagy Jaroslav Buresnek, vagy Václav Klausnak. Minden elemző eldöntött kérdésnek veszi, hogy a kommunista Krízenecky semmiképpen sem nyerhet. Prágában tudni vélik, hogy a pártvezetők egymásnak adják a kilincset, lázas egyezetetés zajlik a cseh fővárosban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik