Belföld

Mádl Ferenc aláírta a drogtörvényt

Mádl Ferenc köztársasági elnök aláírta a büntető jogszabályok és a hozzájuk kapcsolódó egyes törvények módosítását, amely tartalmazza a kábítószerrel kapcsolatos új büntető jogi szabályozást.

Az államfő hétfőn közölte, hogy ellátta kézjegyével az elmúlt rendszer titkosszolgálati tevékenységének feltárásáról és az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltára létrehozásáról szóló, a parlament által szintén tavaly decemberben elfogadott jogszabályt, és a kábítószerrel kapcsolatos új büntetőjogi szabályozást is.


Mádl Ferenc a Btk.-módosítással kapcsolatban elmondta: mind a társadalomban, mind a parlamentben méltán nagy vitákat váltott ki a törvénytervezet; a benyújtott javaslatot erős társadalmi kritika, vita kísérte, s a parlamenti vitában is megjelentek azok az érvek, amelyek a társadalom jogos észrevételeit, fenntartásait közvetítették.


– Felelősségteljes gondolkodásnak tartom, hogy a társadalom
ilyen mértékben vett részt ebben a vitában, amely egy nagyon fontos és sokakat érintő problémáról szólt. Jórészt ezeknek, a társadalom részéről érkező elvárásoknak köszönhető, hogy a tervezettnél végül szigorúbb javaslat mellett döntött az Országgyűlés – emelte ki a köztársasági elnök. Jelezte, hogy mindvégig figyelemmel kísérte a vitát, amely – mint hozzáfűzte – számára is sok tanulsággal szolgált. Közölte, a törvény aláírása előtt számos szakértővel, jogásszal konzultált. Hozzátette, nagy részük úgy látta, hogy a törvényjavaslat parlamenti
vitája során az eredetileg tervezett, valóban enyhébb rendelkezések jelentős része módosult.


-Sokan és sokat vitatkoztunk, beszélgettünk a
törvénytervezetről, arról, hogyan segíthetünk leginkább azoknak a fiataloknak, akik egyszer csekély mennyiségben fogyasztottak kábítószert – mondta Mádl Ferenc. Rámutatott: az elé került törvénytervezet ebből a szempontból is elfogadható, megítélése szerint nem alkotmányellenes, nincs ellentétben nemzetközi kötelezettségekkel, mindemellett bizonyos kiegészítő, párhuzamos szabályok meghozatala feltétlenül szükséges.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik