Belföld

Több mint 5000 forinttal nő a gyermekgondozási díj

Ingyenesen utazhatnak a biztosítottak az év elejétől a szűrővizsgálatokra, az adócsökkenés miatt pedig több mint 5 ezer forinttal emelkedik a gyermekgondozási díj havi nettó összege.

Matejka Zsuzsanna, az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) főigazgatója kifejtette: az érintettek ezentúl a szűrővizsgálati behívójukkal együtt kapják meg az ingyenes utazásra jogosító utalványt, a visszaútjukhoz szükséges igazoláshoz pedig a vizsgálat helyszínén juthatnak hozzá.

Elmondta: a megyei egészségbiztosítási pénztárak január 1-jétől visszakapják jogi önállóságukat, így a döntések gyorsabban megszületnek majd. Az intézmények igazgatói és igazgató-helyettesi posztjaira január végéig ír ki pályázatot az OEP.

Szavai szerint február 1-től a kórházak az előre nem tervezhető kiadásaikhoz 5 millió forintig az egészségügyi miniszter engedélye nélkül is kaphatnak extrafinanszírozási támogatást. Hozzátette: többek között az égéssérült vagy a különleges gyógyszereket igénylő betegek ellátása okozhat rendkívüli kiadásokat az intézményeknek.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik