Belföld

Dublinba költözik a davosi világgazdasági fórum

A davosi világgazdasági fórum eddig Salzburgban tartott európai "csúcsértekezlete" elköltözik Salzburgból, és már idén Dublinban lesz: ezt a rendezők közölték levélben Salzburg polgármesterével.

A Die Presse című bécsi lap pénteki számában közölt értesülés szerint Klaus Schwab, a davosi és a salzburgi fórum alapítója és fő szervezője nem indokolta a döntést.

A tanácskozást 1996-tól tartották Salzburgban az európai gazdaság és politika igen magas rangú képviselőinek részvételével. Tavalyig összesen hétszer volt ilyen összejövetel Salzburgban. Az utolsó két évben nagy tüntetések zajlottak, tavaly már háromezer rendőr őrizte a fórum elkerített területét, bár a tüntetések mind tavaly előtt, mind tavaly békések maradtak.

Már tavaly voltak híresztelések a fórum elköltözéséről, mivel Klaus Schwab nem szögezte le egyértelműen, hogy idén újra Salzburgban találkoznak a gazdasági és a politikai előkelőségek.

Heinz Schaden polgármester a salzburgi Gazdasági Szövetséget vádolta a döntés kapcsán, mivel a Szövetség szóvá tette, hogy a találkozó nem tesz jót a város kis- és középvállalkozásainak, és ezzel a polgármester szerint azt a benyomást keltette, hogy nem látják szívesen a városban a fórumot. A Gazdasági Szövetség a kormányzó Osztrák Néppártnak a Kamarán belül működő gazdasági szervezete.

A fórum elköltözése Salzburgnak többmillió eurós veszteséget jelent.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik