Belföld

17 730 új céget alapítottak tavaly a fővárosban

Több mint 84.760 ügy érkezett tavaly a Fővárosi Cégbíróságra, ebből 17.730 esetben új céget jegyeztek be. A cégalapítási kedv hasonlóan
alakult, mint a megelőző évben.

A cégalapítások esetében a választott cégformát tekintve eltolódott az arány a kft.-k javára. Az újonnan alakult társas vállalkozások közül 7.575 volt betéti társaság és közkereseti társaság, 10.155 kft. és rt. – tájékoztatott Bánki Horváth Máriaa Fővárosi Cégbíróság vezetője. Jelenleg összesen 169.211 társas vállalkozás szerepel a nyilvántartásban. Januártól december végéig 10.641 gazdasági társaságot töröltek a fővárosi cégnyilvántartásból hivatalból vagy felszámolás illetve végelszámolás folytán. Az intézkedésekre többnyire fantomcégek kiszűrése kapcsán, vagy a kötelező tőkeemelést többszöri felszólításra sem teljesítő kft-kel szemben volt szükség. A tőkeemelésre előírt határidő lejártáig, 2000. júniusáig, a kft-knek 1 millió forintról 3 millióra, az rt-knek 10-ről 20 millióra kellett emelniük jegyzett tőkéjüket. Ennek elmulasztása miatt tavaly Budapesten 15 ezer kft. és 214 rt. ellen kellett hivatalból törvényességi eljárást indítani. Közülük jelenleg még 3.000 kft. és 18 rt. ellen van folyamatban többlépcsős – a felszólítást követően 50-500 ezer forintig terjedő pénzbírság kiszabásával, végső soron a társaság megszüntetésével és végelszámolás elrendelésével végződő – törvényességi felügyeleti eljárás. A múlt évben összesen 9.236 törvényességi felügyeleti eljárás indult a Fővárosi Cégbíróságon. A tőkeemelési késedelmek mellett ebben közrejátszik a május végéig esedékes pénzügyi mérlegbeszámolók letétbe helyezésének hiánya. A mérlegleadást sürgető cégbírósági intézkedések alkalmával Budapesten évente mintegy 2.000 fantom-vállalkozás is fennakad a rostán.

Ajánlott videó

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.