Belföld

Észak-Korea: a NAÜ az ENSZ-szel fenyegetőzik

A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség átadja Észak-Korea ügyét az ENSZ Biztonsági Tanácsának, amennyiben Phenjan nem tesz eleget a szervezet kormányzóinak tanácsa által hétfőn megfogalmazott felhívásnak – jelentette be Mohammed el-Baradei. A NAÜ kormányzóinak tanácsa hétfői bécsi rendkívüli ülésén felszólította Észak-Koreát, hogy engedje vissza az országba a szervezet felügyelőit, és szereljék vissza a nukleáris berendezésekhez a megfigyelést végző műszereket.

Mohammed el-Baradei NAÜ-főigazgató elmondta, hogy Észak-Koreának kell megtennie az első lépést az együttműködés folytatása érdekében. Egyúttal reményének adott hangot, hogy Phenjan a következő napokban kedvezően reagál a felszólításra.

A 35 tagú testület egyben felszólította Phenjant, hogy engedje vissza az országba a szervezet ellenőreit, és szerelje fel újra a decemberben eltávolított megfigyelő berendezéseket, de határidőt nem szabott felhívásához. Észak-Korea eljárását el-Baradei veszélyes precedensnek nevezte, s rámutatott: a NAÜ felszólításával utolsó esélyt adott az országnak, hogy állítsa le álcázott nukleáris programját. Észak-Korea decemberben utasította ki a NAÜ két ellenőrét, s jelezte 1994-ben leállított nukleáris programjának újraindítását.

Amennyiben Phenjan nem tesz eleget a felszólításnak, a NAÜ ezt jelenteni fogja a Biztonsági Tanácsnak – mondta a szervezet egy szóvivője. A főigazgató hangsúlyozta: az atomsorompó egyezmény megsértése esetén Phenjan nem számíthat toleranciára, mert az egyezmény érvényesítéséhez elengedhetetlen, hogy minden aláíró állam betartsa kötelezettségeit.

Kenneth Brill amerikai nagykövet, aki országát képviselte a NAÜ tanácsának ülésén, „értelmetlenségnek” nevezte, hogy Phenjan az állítólagos amerikai fenyegetésre hivatkozva úgy véli, megszegheti az atomsorompó-egyezményt. Brill hangsúlyozta: George W. Bush amerikai elnök és több más magas rangú amerikai politikus már számtalanszor elmondta, hogy az Egyesült Államok nem tervez katonai akciót Észak-Korea ellen.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik