Belföld

Elkelt a magyar Vivendi

A Népszabadság szerint az American International Group és a GMT Communications Partners Limited vette meg Magyarország második legnagyobb telefontársaságát.

A legnagyobb napilap értesülései szerint szó van arról, hogy az AIG megvásárolja a Pantel/Novacom távközlési csoportot is. Ez a FigyelőNet információi szerint is elképzelhető, de ebben az ügyben még nincs végleges döntés.

A Népszabadság szerint az AIG, a GMT és a Vivendi ezen a héten jelentik be hivatalosan az adásvételt. Az AIG esetleges akciójáról a NAPI Gazdaság már tavaly decemberben hírt adott. A Vivendi 450 millió dollárra tartotta magyar leányvállalatát – (erről annak idején még a The New York Times számolt be –), a Népszabadság mostani hírei szerint azonban ennél kevesebbet fizetnek érte. A Vivendi egyébként a FigyelőNetnek nem kívánta kommentálni az eladásról szóló értesüléseket, csupán annyit közöltek a cégnél, hogy az ügyben csütörtökön az informatikai tárcánál tartanak sajtótájékoztatót.


Egy kis AIG-ismertető…


A Vivendi Telecom Hungary (VTH) eladása a francia anyacég pénzügyi nehézségei miatt vetődött fel már jóval korábban – mint arról a FigyelőNeten is beszámoltunk. A vevő az amerikai, elsősorban a biztosítási szektorból ismert American International Group, amelyet 1921-ben alapítottak Sanghajban, Kínában.

A világ egyik legnagyobb piaci értékű biztosítójaként az AIG érdekelt a magyar piacon is. Az AIG Life, vagyis az élet- vagyonbiztosítási divízióhoz tartozik az Ahico Biztosító Rt. Az AIG/Lincoln ingatlan divízió érdekeltségébe tartozik ezen kívül két ipari park, az M1 Business Park és az Airport Business Park, amelyek Budapest környékén működnek. A cég beruházásai közé tartozik az Infopark kutatási központja, továbbá az Alkotás Point ingatlankomplexuma is.


A VTH második a vezetékes piacon


A Vivendi Telecom Hungary a Matáv után Magyarország második legnagyobb vezetékes távközlési szolgáltatója, piaci részesedése a bekötött fővonalak számát tekintve 12 százalékos. A Vivendin és a Matávon kívül a vezetékes telefonpiacon jelen van még két-két százalékos részesedéssel az Emitel, valamint a Monortel, illetve öt százalékkal a Hungarotel.

A VTH a hat megyére kiterjedő helyi, közcélú távbeszélő-szolgáltatást nyújtó V-fon mellett országos adatátviteli szolgáltatást nyújtó ágazattal (V-com) is rendelkezik, továbbá internetszolgáltatója (V-net) is van. A társaság közel félmillió vezetékestelefon-előfizetőt szolgál ki, és több mint 12 ezer ügyfelet lát el az ország minden pontján üzleti kommunikációs szolgáltatásokkal – írja a Népszabadság. A VTH eddig közel 550 millió dollár értékű beruházást hajtott végre Magyarországon. A vállalatcsoport közel 1250 munkatársat foglalkoztat.


Konszolidálják a magyar alternatív távközlési piacot?


A Vivendi mellett a PanTel is vevőre vár: immáron második éve eladó az adat- és a hangszolgáltatás területén egyaránt jelen levő, országos üvegszálas hálózattal rendelkező távközlési társaság. Már a NAPI Gazdaság is megírta korábban, hogy az AIG esetleg a teljes magyar alternatív távközlési piac konszolidálására is kísérletet tehet.


Ez azt jelentené, hogy a Pantel, a Pantelhez tartozó Novacom, továbbá a vidéki vezetékes telefontársaságok, például a korábbi HTCC megvétele is szóba kerülhetett – tudta meg a FigyelőNet. Hogy mindebből mi valósul meg, az egyelőre kérdéses, a szükséges üzleti döntések ugyanis információink szerint még nem születtek meg.

A Népszabadság szerint egyébként a Pantel esetleges vevői között – az AIG mellett – felvetődött a PT Invest (a KFKI Számítástechnikai Rt. százszázalékos tulajdonában levő befektetési társaság, amely jelenleg is részvényese a PanTelnek) neve is. A PT Invest elsősorban tőkeemeléssel juthatna meghatározó pozíciókhoz a Pantelben.



Ajánlott videó

Olvasói sztorik