Belföld

Térségi tülekedés a cseh olajtörpéért

A régió olajcégei versenybe szállnak a cseh Unipetrol részvényeiért.

A cseh Unipetrolt egy egységként adják el, nem pedig részenként, ahogyan azt korábban javasolták – közölték hétfőn a cseh pénzügyminisztériumban. A minisztérium szóvivője elmondta: a kormánynak január végi ülésén még hivatalosan is jóvá kell hagynia a privatizáció formáját.


Az Unipetrol magánosításától 10 milliárd korona (330 millió dollár) bevételt vár a cseh államkassza. A kormány a 62,99 százalékos állami rész eladását az idei év végéig vagy a jövő év elejéig be akarja fejezni. A privatizációs tanácsadó még kiválasztásra vár.


A veszteséges Unipetrol – amely a legkisebb a túlzsúfolt kelet- és közép-európai olajágazatban – jelenlegi piaci tőkeértéke csupán 210 millió dollár.


A szomszédos országok nagy olajipari cégei, a magyar Mol Rt., a lengyel PKN Orlen, az osztrák OMV a korábbi bejelentéseik szerint mind versenybe szállnak az Unipetrol megvételéért. Ugyanakkor az Agip, a Royal Dutch Shell és a ConocoPhillips – amelyek az Unipetrol finomítóját, a Ceská Rafinerskát ellenőrzik – is érdekeltek lehetnek, legalábbis az Unipetrol egyes részlegeinek felvásárlásában.


Az Unipetrol két legnagyobb vállalkozása nagy veszteséggel zárt a tavalyi első kilenc hónapban, részben az augusztusi áradások okozta termeléscsökkenés miatt. A Ceská Rafinerska olajfeldolgozó – amelyben összességében 49 százalékos részesedése van a ConocoPhillips, az Agip és a Royal Dutch/Shell cégeknek – 1,05 milliárd korona (33 millió dollár)
adózás előtti veszteséggel zárta az első három negyedévet a
tavalyelőtti 569 millió korona nyereség után. Az Unipetrol 100 százalékos tulajdona, a vegyipari Chemopetrol adózás előtti vesztesége 109 millió korona volt, miután egy évvel azelőtt 367 millió korona nyereségről számolt be. A cég forgalma 12,5 milliárd koronára esett a tavalyelőtti 17,6 milliárdról.

A Milos Zeman vezette cseh kormány 2001. decemberben a
cseh-svájci Agrofert vállalatnak ítélte oda az Unipetrol 63
százalékos állami részét, 11 milliárd cseh koronáért (361 millió euró), annak ellenére, hogy a brit Rotch Energy befektetőcég kínálta a legnagyobb összeget – 444 millió eurót – az Unipetrolért. Az Agrofert azonban végül is visszalépett, úgy döntött, nem veszi meg az Unipetrolt. 2001-ben a Mol az OMV-vel és a TVK-val közösen pályázott.


Az Unipetrol részvényei hétfőn a prágai tőzsdén 0,8 százalékkal csökkentek, 34,74 koronára.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik