Belföld

További emelkedésre számítanak a tőzsdén

Várhatóan folytatódik a részvényárfolyamok emelkedése a Budapesti Értéktőzsdén a pénteki kereskedési napon, miután 7962,13 ponton, 47,78 ponttal jobb helyzetben nyitott a BUX. Továbbra sem lesz magas a forgalom - vélik a megkérdezett tőkepiaci szakértők.

Makray Péter, az Erste Bank Befektetési Rt. elemzője szerint a csütörtökön közzétett rendkívül jó amerikai makrogazdasági mutató egyértelműen az amerikai gazdaság expanziójára utal, ami a nemzetközi hangulat befolyásolásával a magyar értékpapírpiacra is kedvezően hat. A szakértő főleg a Matáv részvények árának emelkedésére számít.

Récsey Zoltán, a Buda Cash Brókerház Rt. elemzője úgy látja, hogy az erőteljes csütörtöki amerikai árfolyam-emelkedést a magyar tőkepiac szolidan követte, ezért várható pénteken mindenképpen további emelkedés. Utalt arra, hogy magyarországi vállalati hír a várakozások szerint nem mozgatja az árfolyamokat, ám a pénteken közölt kedvezőtlen folyó fizetési mérlegadata befolyásoló tényező lehet. – A folyó mérleg negatív tendenciájának folytatódása főleg hosszú távon vethet árnyékot a tőzsdére – vélekedett az elemző. A megkérdezett szakértők szerint pénteken is a héten tapasztalt alacsony tőzsdei forgalom várható, jelentősebb üzletkötésekre hétfőtől számítanak.

Vegyesen kezdték a hét utolsó kereskedési napját a vezető európai tőzsdék: a frankfurti tőzsde DAX-30 indexe a csütörtöki erős zárást követően pénteken 16,75 pontos veszteséggel nyitott, a londoni FTSE-100 viszont 9,80 pontos nyereséggel.

Gyakorlatilag töretlenül emelkedett csütörtökön a New York-i tőzsde és a Nasdaq technológiai piac vezető részvényindexe. Az váltotta ki, hogy a várakozásokat jóval meghaladva 54,7 pont lett az Egyesült Államokban az átfogó gyáripari beszerzői menedzserindex (ISM) decemberi értéke, a novemberi 49,2 után. Ilyen jelentős javulására 1991 óta nem volt példa. A tőzsde DJIA mutatója 8607,52 ponton fejezte be a napot, azaz 265,89 pontot (3,19 százalékot) erősödött. A Nasdaq Composite 1384,85 ponton zárt, napi emelkedése 49,34 pont (3,69 százalék) lett.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik