Belföld

Milliárdokkal tartozik a Malév

Összesen 3,2 milliárd forint megfizetésével adós a Malév a Ferihegyi repülőteret üzemeltető Budapest Airport Rt.-nek – értesült a Népszabadság. Ebből 2,8 milliárd forint tőketartozást már 1998 óta görget maga előtt a cég. A lap úgy tudja, a menedzsment – a forráshiány mellett – részben taktikai okokból is halogatta ennek kifizetését.

Állítólag arra számított, hogy más állami vállalatokhoz (például a BKV-hez, a Magyar Televízióhoz) hasonlóan úgy kaphatnak segítséget, hogy a központi költségvetés átvállalja helyettük az adósság kifizetését. Ez azonban nem történt meg, ráadásul az ÁPV Rt. által jóváhagyott 6 milliárd forintos tőkeemelés is meghiúsult. A pénzügyi kormányzat és a menedzsment most a Malév mielőbbi privatizációját szeretné elérni. Váradi József vezérigazgató egy november végi interjújában arról beszélt, hogy pénzügyi befektetőt keresnek, mivel “növekedési kényszer van ebben az iparágban. Tehát vagy nőni tud a légitársaság, vagy pedig csődbe megy”.

Pető György, a Budapest Airport (BA) Rt. szóvivője lapunknak elmondta: a 3,2 milliárdos tartozás jelentős részét, 2,8 milliárd forintot még a cég elődjével, a Légiforgalmi és Repülőtéri Igazgatósággal (LRI) szemben halmozta fel a Malév. Az adósság rendezésével kapcsolatos tárgyalások már elkezdődtek, de még nem zárultak le. A légitársaságnak rendeznie kell a 2002-ben felhalmozott, 400 millió forintos hátralékát is. E tétel fizetési ütemezéséről a két cég már megállapodott.

A Malév mielőbb rendezni kívánja tartozását – hangsúlyozta Krebsz Adrienn, a cég szóvivője. A cég az előzetes összesítések szerint 2,3 milliárd forint veszteséggel zárta az évet; az üzemi veszteség ugyan 1-1,5 milliárddal magasabb a tervezettnél, és eléri a 4 milliárdot, de ezt a pénzügyi eredmény kompenzálja.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik