Belföld

Februárra már elkészülhet az uniós szerződés szövege

Már februárban elkészülhet az EU-csatlakozási szerződés magyar szövege, s dolgoznak annak rövid, közérthető kivonatán is; Balázs Péter, a külügyi tárca integrációs államtitkárságának vezetője a január 1-jén kezdődött fél éves görög EU-elnökség kapcsán beszélt a magyar elvárásokról.

Nyilatkozatában az államtitkár hangsúlyozta: elsősorban a csatlakozási szerződések szövegeinek elkészítése, valamint az április 16-i ünnepélyes athéni aláírás megrendezése hárul a görög elnökségre.

Hozzáfűzte, hogy az előkészítő munkát az Európai Bizottság szakszolgálatai végzik el. A szövegezés már régóta, a tárgyalásokkal párhuzamosan folyik, de nagyon sok kérdés az utolsó két hónapban dőlt el.
Balázs Péter elmondta, a csatlakozási szerződés három fő részből fog állni, terjedelme az EU hivatalos közlönyében kinyomtatva hozzávetőleg ezer oldal lesz.

– Angol nyelven február első felében, de nem sokkal később magyar nyelven is rendelkezésre áll majd az egész szöveg – közölte az integrációs államtitkár. A Külügyminisztériumban már dolgoznak a csatlakozási szerződés egy nagyon rövid, közérthető kivonatán is.
Az integrációs államtitkár kitért arra, hogy a kormány közvélemény-felkészítési programja keretében a tárca feladatai közé tartozik bemutatni, milyen feltételekkel csatlakozik az ország. A külügyi tárca foglalkozik az EU további fejlődése, a konvent bemutatásával is. Balázs Péter kiemelte: meg kell tudni mondani az embereknek, milyen módon fejlődik tovább az EU, illetve mi változik Magyarországon a tagság nyomán.

– Vannak szükségszerű változások, hiszen még szervesebb része leszünk egy működő nagy piacnak, de tévhitek is vannak, amelyeket el kell oszlatni – jegyezte meg. Utóbbiak kapcsán kifejtette: a verseny nem fog egyik napról a másikra robbanásszerűen megnőni Magyarországon, mert a meghatározó uniós hatás már egy évtizede jelen van a magyar piacon.
– Sok mindent előre megszenvedtünk az elmúlt években, így az EU-csatlakozás időpontjára kevesebb valóban érezhető hatás marad, és ezeket is előre ki lehet számítani. Nem lesz például robbanásszerű áremelkedés – mondta az integrációs államtitkár.

A külügyi vezető 2003-ra a magyar diplomácia egyik központi feladatának nevezte Magyarország, mint leendő EU-tag hiteles bemutatását az unió tagországainak közvéleménye számára. Jelezte, a magyar fél tárgyalási érveket fog szélesebb körben népszerűsíteni. Ennek kapcsán kitért arra a tévhitre, amely szerint Magyarországról munkavállalók százezrei fogják elárasztani az EU-piacot.

– Ezzel szemben néhány tízezer magyar munkavállaló érdekelt és egyben alkalmas a külföldi munkavállalással járó nehézségek vállalására – fűzte hozzá.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik