Belföld

Mit tervez az informatikai tárca 2003-ban?

Az Informatikai és Hírközlési Minisztérium (IHM) 2003-ban konkrét programokra 29 milliárd forintot fordít, ezen belül a tárca kiemelten támogatja majd az internetelérés bővítését - nyilatkozta Kovács Kálmán, a tárca vezetője.

A tárca egyik legfontosabb feladata az internet-penetráció növelése lesz: az IHM célja, hogy 2005-re a háztartások egynegyede elérje a világhálót, illetve valamennyi oktatási intézmény, iskola rendelkezzen minőségi internet-hozzáféréssel. Ezentúl bővítenék a közösségi hozzáférési lehetőségek körét és a hozzáférési pontok számát, és azt remélik, hogy megduplázódik azon kis- és középvállalkozások köre, amelyek használják a világhálót. Az IHM fontos feladata az is, hogy 2005-re a távmunkában foglalkoztatottak aránya elérje a 3 százalékot – tette hozzá Kovács Kálmán az MTI-nek nyilatkozva.

Nemes célok: tartalomfejlesztés és esélyegyenlőség-javítás

A tartalomfejlesztés és az esélyegyenlőség javítása két olyan nagy potenciális területe az informatikai fejlesztéseknek, ahol a feladatok nagysága és összetettsége miatt csak tárcaközi együttműködések révén lehet csak eredményeket elérni – vélte Kovács.

Ilyen terület például a Nemzeti Digitális Adattár és a Kárpát-medencei tudásbázis létrehozása; az intelligens kártyák bevezetése az egészségügyben; az egészségügy és a közlekedés egyes területeinek elektronizálása; illetve az agrárinformatikai és vízügyi informatikai fejlesztések megvalósítása.

Mit tervez az informatikai tárca 2003-ban? 1


Az esélyegyenlőség megvalósítása érdekében a miniszter nagyon fontosnak tartja a digitális írástudás elterjesztését. Ezért a tárca speciális programokat indít azon csoportoknak, például az idősotthonok lakóinak, a nagycsaládosoknak, a fogyatékkal élőknek és a roma vezetőknek, akik különböző okokból lemaradtak az információs társadalom felé vezető úton.

2003 októberére új hírközlési törvényt tervez a tárca

Az egységes hírközlési törvény módosításával kapcsolatban a miniszter elmondta, hogy a munka két lépcsőben történik. Egyrészt egy úgynevezett azonnali intézkedés-csomag megalkotásával és végrehajtásával, illetve egy hosszútávú koncepció kidolgozásával valósul meg a törvény átszabása.

Az IHM közbeszerzési pályázatot írt ki a módosításokkal kapcsolatos tanácsadói munka elvégzésére. Ennek eredményét 2003. január 15-én hirdeti ki, a nyertes dolgozza ki a szakmával együttműködve a módosítások koncepcióját. A szakmailag egyeztetett jogszabály-tervezet 2003. májusára várható, amit a parlament a tárca tervei szerint 2003 októberében fogad el.

A módosítások során kritikus területnek számít az egyetemes szolgáltatás szabályozása, az internettel és a jelenlegi intézményrendszerrel kapcsolatos paragrafusok.

Górcső alatt az egyetemes szolgáltatás

Az IHM úgy véli, hogy a hírközlési törvény által bevezetett egyetemes szolgáltatás jogintézménye hibás koncepción alapszik, ezért meg kell változtatni. A liberalizált piacon ugyanis egyedül az egyetemes szolgáltatás intézménye biztosít garanciát az ellátásra, arra hogy egy távközlési szolgáltatás bárki számára, elérhető áron, bárhol, az előírt minőségben hozzáférhető legyen. Probléma, hogy a magyar gyakorlat nem ad lehetőséget az egyetemes szolgáltatásban a vezetékes távbeszélő szolgáltatókon kívül más szolgáltatók, vagy más hálózati technológiát alkalmazó, például mobilszolgáltatók részvételére – mondta a tárca vezetője.

Szükségessé teszi a módosítást az is, hogy az egyetemes szolgáltatás Magyarországon bevezetett támogatási rendszere nem EU-konform. Az unió csak a szükségesként elismert tényleges többletteher nettó költéségét engedi megtéríteni. Így például az EU nem fogadja el a magyar rendszerben alkalmazott normatív támogatást, s a rászorultság vizsgálata nélkül már a kisfogyasztói csomag támogatásának indokoltságát is megkérdőjelezi.

Az internettel kapcsolatos módosításokkal az IHM fő célja az, hogy az internetszolgáltatók ne legyenek hátrányos helyzetben a távbeszélő cégekkel folytatott tárgyalások során. Az internetszolgáltatók támogatására a tárca azt tervezi, hogy kötelezővé teszi a hálózati hozzáférési szerződések megkötését, ám ennek során az internetes társaságok nem járhatnak rosszabbul. Ezen túlmenően a módosítás kitér arra is, hogy az internet használatával keletkező telefondíjat a vezetékes telefontársaságoknak kell kiszámlázniuk a fogyasztóknak, és ezért internetes partnereiktől nem kérhetnek pénzt.

A tárca a szervezeti változtatások révén a Hírközlési Döntőbizottságnak újabb szakmai megerősítést, s a jelenleginél nagyobb mozgásteret ad.

Januártól árcsökkenés?

Az azonnali intézkedéscsomag elfogadása révén az IHM az összekapcsolási díjak területén jelentős árkorrekciót kíván elérni. Az árcsökkentés főbb eszköze egyebek mellett az új, hosszú távú, előremutató költségszámítási módszertan (Long Run Incremental Cost – LRIC) bevezetése, valamint a tőkeköltség elszámolásának felülvizsgálata. A tárca várakozásai szerint az új eszközök alkalmazása révén már januártól 25 százalékkal mérséklődhet az összekapcsolási díj mértéke, majd az év közepétől hatályos intézkedések miatt további árcsökkenésre számíthatnak az érintett szolgáltatók.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik