Belföld

Újabb hajó ütközött a Tricolornak

Szerdán este a Doveri szoros északi bejáratánál két hete elsüllyedt norvég Tricolor teherhajónak ütközött egy 70 ezer tonna rendkívül gyúlékony szénhidrogént szállító török tankhajó.

A 243 méter hosszú török Vicky tankhajó a belgiumi Anvers kikötőjéből igyekezett New York felé, amikor ráfutott a Tricolorra. Három vontatóhajó és a francia haditengerészet egy nagyobb flottaegysége indult a helyszínre, hogy kimentse a török hajó 24 fős legénységét. A baleset helyszíne körül benzinszag terjeng, de egyelőre nem lehetett felmérni, mekkora sérülés érte a tankhajót – jelentette az AFP.

A 190 méter hosszú norvég Tricolor, amely rakományában 3000 új személyautóval december közepén összeütközött egy konténereket szállító teherhajóval, oldalára dőlve süllyedt el: egyik oldala a tengerfenékre támaszkodik, a másik gyakorlatilag a tenger felszínén van. Alig csapnak át rajta a hullámok, mivel az összeütközés helyén apálykor mindössze 30 méter mély a víz.

A Tricolor forgalmas hajózási útvonalon fekszik, és súlyos balesetveszélyt jelent a La Manche-csatorna szűk átjáróján naponta áthaladó 400 teher- és személyszállító tengeri jármű számára; ám csak akkor lehet elvontatni ha már kiszivattyúzták a benne lévő mintegy 2000 tonnányi üzemanyagot. Ez a mentési munkálatokat végző holland Smit cég szerint négy-hat hétig fog tartani.

A Tricolornak két nappal elsüllyedését követően már nekiütközött egy – szerencsére rakomány nélkül haladó – tankhajó, a német Nicola. A szakértőket meglepte a szerdai újabb baleset, mert a Tricolort figyelmeztető bójákkal vették körül, s a Smit cég két hajója folyamatosan vigyázza a helyszínt.
Előzmények >>

Ajánlott videó

Olvasói sztorik