Belföld

Faludy szerződést bontott kiadójával

Lakáskérdése épphogy rendeződött, máris újabb vitás jogi ügy körvonalazódik Faludy György költő körül, ezúttal a Magyar Világ Kiadóval. A költő szerint a kiadó háromszázezer forinttal tartozik neki, ezért az addigi szerződést egyoldalúan felbontva másikat választott. A kiadó viszont állítja: egymillió forinttal túlfizette a költőt, ezért kifogásolja a szerződésbontást, ugyanis 2009-ig kizárólagos szerződése van a Faludy-művek kiadására.

Faludy György az érvényes szerződést felrúgva váratlanul új kiadót bízott meg a nyár végén, és már az jelentette meg karácsony előtt saját és felesége verses kötetét, valamint az egyik nagy sikerű könyvének újabb kiadását. A költő a Magyar Hírlapnak elmondta, hogy ezt nemcsak azért csinálta, mert tartoznak neki, hanem a művei után kapott nyolc százalék jogdíjat is kevesli, ugyanis a kiadó belőle élt. Így ha beperelik, áll elébe, legalább kiderül, ki kinek az adósa – fogalmazott Faludy György.

A kiadó vezetősége viszont egyelőre nem akar perelni, de nem érti a költő követelését sem, ugyanis egymillió forinttal túlfizették a költőt, amit az elszámolásokon bizonyítani is tudnak – mondta a Magyar Világ Kiadó ügyvezető igazgatója. Halászné Sipos Erzsébet elmondta, hogy még a férje kötötte meg Faludyval az első szerződést 1988-ban, mielőtt Torontóból hazaköltözött volna, és eddig semmilyen vita nem is volt közöttük, minden évben a tervek szerint jelentek meg a művek, és aszerint fizettek is. A költő a jó kapcsolat miatt 2001-ben nyolc évre, 2009-ig meg is hosszabbította az addigi szerződését a kiadóval. Halászné Sipos Erzsébet szerint az új kiadónak ezt figyelembe kellett volna vennie, mielőtt kinyomtatta a Villon balladáit Faludy-átköltéssel, ezért jogászhoz fordultak, és levélben kérnek magyarázatot az új kiadótól.
A nyolcszázalékos jogdíjjal kapcsolatban a kiadó vezetője csak annyit mondott, hogy akkor így állapodtak meg, és a költő maga határozta meg írásban a százalékot. A kiadó vezetője szerint a szerződés él, így a Faludy-könyvek kiadásának joga őket illeti.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik