Belföld

A drága olaj éve lehet az idei esztendő

Az év vége közeledtével a folyamatosan emelkedő olajár hétfőn 15 hónapos, illetve kétéves csúcsra ért, ami azt jelenti, hogy több mint 33 dollárra emelkedett az amerikai könnyűolaj hordója New Yorkban, s 31 közelébe a Brent Londonban. Bár pár órával később az OPEC termelésnövelési ígéretére gyorsan visszaestek az árak, a helyzet meglehetősen komoly, mivel a piac egyre közelebbinek érzi az Irak-ellenes támadást, ráadásul egy másik fő olajforrás, a venezuelai kiapadóban van az öt hete tartó általános sztrájk miatt. A nemzetközi olajár hat a magyar gazdaságra is, ám az inflációs tervre aligha, hiszen az MNB az ősszel már magas átlagárral számolt.

A februárra vagy márciusra “várt” Irak-ellenes háború tovább hajtja felfelé az olajárat. New Yorkban hétfőn két- éves magasságba, hordónként 33,3 dollár fölé nőtt az Egyesült Államokban irányadó West Texas ára februári szállításra. Márciusra már bizakodóbb a piac, az ár itt egy dollárral kevesebb, 32,2 dollár hordónként. Az északi tengeri Brent ugyanekkor, tehát hétfő délután 31 dollár felé közelített a londoni árutőzsdén. A határidős árakat tekintve a tőzsdék már a támadást kalkulálják, így az árak legmagasabb pontja a háborús konfliktust vetíti előre.

Az ENSZ Irakban kutakodó fegyverzetellenőrei jelentésükkel (elvileg) január végére lesznek készen, így az Egyesült Államok és szövetségesei legkorábban február elején támadhatnak. A közel-keleti olajszállításokban így komoly fennakadások is elképzelhetők, ám szerencsére más olajexportőrök, mint Oroszország, Indonézia és Norvégia pótolhatják majd a Reuters által napi 4,5 millió hordóra becsült kieső közel-keleti olajmennyiséget. Ráadásul hétfőn este az OPEC is nyugtató nyilatkozatot tett: maga, az árért egyébként bőszen harcoló szindikátus hajlandó szervezetileg gyorsan növelni a kínálatot. Erre az árak esni kezdtek, s tegnap a Brent hordója például estére már jóval harminc dollár alá került.
Ám a 2003-as év mégis azt hozhatja, hogy az olaj esztendeje lesz, negatív értelemben persze, tehát hogy minden korábbinál magasabb lesz az átlagos évi nyersolajár. Ennek legfőbb oka a közel-keleti háború veszélye, illetve annak kiszámíthatatlan hatása a kínálatra. Az iraki termelés teljes kiesése és esetleg más térségbeli exportálók megingása drasztikusan csökkentheti a szokásos kínálatot, s nagy kérdés, hogy az ajánlkozások és az ígéretek ellenére mekkora lehet a pótlás.
[Magyar Hírlap]

Ajánlott videó

Olvasói sztorik