Belföld

A Gripen International javaslata az ellentételezésre

A Gripen International benyújtotta az ellentételezésre vonatkozó első javaslatát a Gazdasági és Közlekedési Minisztériumban (GKM) működő Ellentételezési Koordinácós Irodának - közölte a Gripen International Hungary közleményben pénteken. Az ügy háttere, hogy a Gripen a 2001. decemberében aláírt vadászgép lizingszerződés értékének 110 százalékát ellentételezi.

A most beadott ellentételezési javaslatban szereplő érték megközelíti a 39 milliárd forintot. A Gripen cég közlése szerint az ellentételezésben négy partnervállalat vesz részt.

Az ősz folyamán a Gripen International és a GKM-ben működő Ellentételezési Koordinácós Iroda lezárta a Gripen elő-ellentételezési regisztrációt. Ebben szerepel, hogy a Gripen International összesen 876 millió dollár értékű elő-ellentételezést teljesített 1995 szeptembere óta.

A Gripen partnerei - a Saab és a BAE Systems - vezető cégek a honvédelmi értékesítések ellentételezésében.

A Gazdasági és Közlekedési Minisztérium illetékese elmondta, hogy a javaslatok megérkeztek az irodához. Ezek felülvizsgálata folyik. Elfogadásukról a tárcaközi ellentételezési bizottság dönt a közeljövőben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik