Belföld

Csökken az amerikai gazdaság növekedése

Elemzők visszafogták az amerikai GDP növekedéssel kapcsolatos várakozásukat a három hónappal korábbi becsléshez képest - derült ki a philadelphiai Fed felméréséből.

A megkérdezet elemzők szerint az idei negyedik negyedévi amerikai hazai össztermék 1,3 százalékkal nő, míg korábban 2,6 százalékos bővüléssel számoltak, eközben a jövő évi várható GDP emelkedést 3,0 százalékról 2,6 százalékra rontották.

A 35 amerikai szakértő véleményének konszenzusa szerint a jövő évi hazai össztermék az első negyedévi 2,6 százalékról 4,3 százalékra nő 2003 utolsó három hónapjában. A jelenlegi 5,7 százalékos amerikai munkanélküliség az év végére 5,8 százalékra nő az elemzők jóslata szerint, ami 0,1 százalékos csökkenés a három hónappal korábbi várakozáshoz képest. A jövő év egészére a szakértők 5,7 százalékos munkanélküliségi rátára számítanak, ami nem jelent változást a korábbi felméréshez viszonyítva.

Az idei és a jövő évi infláció egyaránt 2,2 százalékos lesz a becslés szerint; ez 0,1 százalékkal kisebb a három hónappal ezelőtti várakozáshoz képest.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik