Belföld

OECD: 2004 a fellendülés éve

24.hu
24.hu

2002. 11. 22. 08:25

A harminc tagországot – köztük Magyarországot – felsorakozató Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) féléves jelentése szerint a harminc fejlett ipari állam kilátásai lassan javulnak : az idén 1,5, jövőre 2,2, 2004-ben 3 százalékos lesz a növekedés. Az Egyesült Államokban 2,3, 2,6 és 3,6 százalék, az eurózónában 0,8, 1,8 és 2,7 százalék, Japánban –0,7, 0,8 és 0,9 százalék. Magyarország esetében 3,1, 4,1 és 4 százalék az előrejelzés.

Az idén tavasszal már észlelhetőek voltak a nekilódulás jelei, de a fellendülés mégsem indult meg. Az OECD külön megemlíti, hogy az amerikai autóipart fenyegeti a visszaesés veszélye, míg az euróövezetben az egész feldolgozóipart. A gazdaságok teljes gőzzel majd csak 2004-ben haladhatnak előre.

Az OECD úgy látja, hogy Magyarországon az idei több mint háromszázalékos növekedést a belső kereslet élteti, míg a versenyképesség csökkent és a külkereskedelem hozzájárulása is visszaesett. Jövőre azonban a nemzetközi környezet kedvező változása a magyar gazdaságnak is segítségére lesz. A laza fiskális politika azonban nem tartható, szigorításra van szükség, hogy a monetáris politika támogathassa a versenyképesség javítását, elkerülve a folyó fizetési mérleg romlását és a közvetlen tőkebefektetések mérséklődését.
vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Beregszász, 2015. március 19.  
Vásárló fizet az egyik élelmiszer áruházban a kárpátaljai Beregszászon, a Bohdana Hmelnickoho utcában 2015. március 18-án. Ukrajnában a nemzeti valuta leértékelődése miatt leginkább az alapvető élelmiszerek drágultak, a hrivnya értékének ingadozása miatt egy napon belül is változnak az árak.
MTI Fotó: Balázs Attila
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.