Belföld

Nigéria: szépségverseny – halálos áldozatokkal

Zavargásokat robbantak ki Nigériában egy újságcikk miatt, amely együtt említette Mohamed prófétát és a hamarosan sorra kerülő világszépe verseny résztvevőit. Legalább ötvenen meghaltak .

Jelenleg is tart a muzulmánok böjti hónapja, a Ramadan. Ez is közrejátszhatott abban, hogy szélsőséges indulatokat váltott ki egy újságcikk, amely azt írta: Mohamed próféta minden bizonnyal a közelgő világszépe-választás résztvevői közül választana feleséget magának. A muzulmánok a versenyt eleve elítélik, mert szerintük szexuális szabadosságot és engedetlenséget hirdet.

A zavargások, melyek több tucat halálos áldozatot követeltek az ország északi részén lévő Kadunában robbantak ki szerdán. Eleinte főleg a felbőszült muzulmánok léptek fel támadólag, de aztán a keresztények bosszút álltak, és az adok-kapok újabb templomok, illetve mecsetek felgyújtásához vezetett.

A muzulmán vallási vezetők a két napos vérengzés után most megbékélésre szólítottak fel. Az újság rövid cikkben kért elnézést az írásért, és azt állította, hogy az tévedésből jelenhetett meg.

Nigériában jelenleg a világ minden tájáról érkezett 90 szépségkirálynő részvételével a világverseny előkészületei folynak. A Miss World idei versenyét azért tartják az országban, mert tavaly a dél-afrikai Sun Cityben a nigériai Agbani Darego (a fenti képen) lett a világszépe.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik