Belföld

A Prestige olajtanker teljes szállítmánya a tengerbe juthat

A hatalmas hullámok miatt a helyszínre érkezett hajók nem tudják összegyűjteni spanyol partoknál kettétört és elsüllyedt tankhajóból kiömlött fűtőolajat - írja a BBC.

A környezetvédők - katonákkal és önkéntesekkel karöltve - eközben a több mint 80 kilométer hosszúságban elszennyeződött parton próbálják megmenteni a ragacsos olajban vergődő tengeri madarakat.

A Prestige nevű, bahamai bejegyzésű, 26 éves tankhajó katasztrófája nyomán felerősödtek azok a nemzetközi törekvések, amelyek megszigorítanák a szimpla falú tankerek partközeli vizeken való közlekedését. Az ilyen típusú tankhajók elvileg még 13 évig lennének használhatók, ám Spanyolország immár a teljes betiltás előbbre hozatalát szorgalmazza, a francia elnök pedig drákói intézkedéseket sürgetett a hasonló balesetek megakadályozására.

Az egyelőre nem világos, hogy kiszabadul-e a Prestige tartályaiban lévő olaj, ha a hajó a 3,5 kilométeres mélységben még több darabra esik szét; eddig mintegy négyezer tonnányi rakomány ömlött ki. A környezetvédők attól tartanak, hogy ha mind a 70 ezer tonna fűtőolaj a tengerbe jut, az az Exxon Valdez 1989-es alaszkai katasztrófájánál kétszer nagyobb ökológiai kárt okoz majd. Szakértők abban reménykednek, hogy a tenger alacsony hőmérséklete talán késlelteti a szivárgást, s jó esetben a hideg hatására akár be is sűrűsödhet a szállítmány.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik