Belföld

Az alkotmány módosítása nélkül is csatlakozhatunk az unióhoz?

24.hu
24.hu

2002. 11. 08. 09:10

A csatlakozás mindössze néhány törvény megváltoztatásával is elérhető, az alkotmányt pedig csak később kellene módosítani – állítja egy nemzetközi jogász. Kecskés László pécsi professzor úgy véli: a csatlakozási szerződés aláírásával eleve megtörténik a szuverenitás részleges feladása, átadása az uniónak. Éppen ezért első lépésként célszerű lenne külön törvényekben szabályozni azokat a témaköröket, amelyek most az alkotmánymódosítás tervezetében szerepelnek. Ennek keretében kellene tisztázni – többek között –, milyen kapcsolatban áll egymással a magyar alkotmány, az unió joga és a hazai törvények.

Ugyanakkor az uniós jog egy másik szakértője, Berke Barna szerint igenis változtatni kell az alaptörvényen. Ezt az érvelését azzal támasztja alá, hogy alkotmányos klauzula nélkül nem is válhatunk az Európai Unió tagjává. Éppen a klauzula adja a felhatalmazást arra, hogy a magyar jogrendszert az unió jogrendjébe illesszék be. Így ez az egész hazai alkotmányos rendet érinti - írja a Magyar Hírlap.
vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Budapest, 2015. június 19.
Szorosan egymásra záródva parkolnak a gépjárművek a főváros VII. kerületének egyik mellékutcájában. A furgon néhány centiméteres távolságot hagyva állt be az előtte és mögötte álló járművek közé.
MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba 
***************************
Kedves Felhasználó!
Az Ön által most kiválasztott fénykép nem képezi az MTI fotókiadásának, valamint az MTVA fotóarchívumának szerves részét. A kép tartalmáért és a szövegért a fotó készítője vállalja a felelősséget.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.