Belföld

Kedvezmények az EU mukaerõpiacának fellendítésére

24.hu
24.hu

2002. 11. 07. 08:18

A munkahelyteremtés érdekében az Európai Unió tegnap valamelyest lazított az egységes belső piac versenyszabályain. A nagyobb munkanélküliségű térségekben egy bizonyos határig a tagállam adó- és járulékkedvezményeket adhat a vállalkozásoknak, sőt egy évre ötven százalékban átvállalhatja e terheket a munkáltatótól, ha az időskorú, pályakezdő, régóta állástalan, alacsonyan képzett, gyermekét egyedül nevelő, etnikai kisebbséghez tartozó, vagy más okból a szokásosnál is hátrányosabb helyzetű munkaerőt alkalmaz. Rokkantak állásba vétele esetén a kedvezmény hatvanszázalékos lehet.

Az uniós versenyszabályok alóli, átmeneti és korlátozott felmentés – vagyis az adókedvezmény, illetve az állami támogatás – egy éven át vehető igénybe. Vonatkozik a börtönviseltek, a kábítószeresek és a gyermekgondozási szabadságról visszatérők munkáltatására is. A kedvezményezettek köre később tovább bővülhet.

Az EU-ban makacsul nyolc-kilenc százalék között van a munkanélküliek száma. Az ötven éven felüliek, illetve az említett okokból hátrányban lévők elhelyezkedési esélyeit sem sikerült javítani, mert Európában mind a munkaerő, mind a tőke mozgékonysága sokkal kisebb, mint Amerikában - írja a Népszabadság.
vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Megszólalt Havas Henrik

Miniature figures near Bitcoin physical coin. Futures on Bitcoins increased by more than 20% after their American debut on the Chicago Cboe Futures Exchange.  (Photo by Manuel Romano/NurPhoto)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.