Belföld

Tõzsdehét – amerikai ború, budapesti derû

A feltörekvő országok tőzsdéinek szárnyalása jellemezte a meglehetősen ambivalens hangulatú múlt hetet a nemzetközi tőkepiacokon. Térségünkben jelentősen emelkedtek az árfolyamok, a BUX pedig a fellendülés élén állt.

Az Egyesült Államokban a részvényesek kamatcsökkentési lázban égtek. A Federal Reserve ülése csak e hét szerdáján esedékes, de a piacok már „rákészültek” a negyvenéves mélyponton álló kamatszint újabb csökkentésére. Miközben szinte kizárólag rossz hírek érkeztek a gazdaságról.


Rossz hírek özöne


A Conference Board kedden megjelent fogyasztói bizalmi indexe kilenc éve nem látott pesszimizmust tükrözött, ami főleg azért érdekes, mert akkoriban recesszióval küszködött az amerikai gazdaság. Nem lettek jobbak az üzleti szféra bizalmi indikátorai sem. Az egész országra kiterjedő ISM és a Chicago régióra vonatkozó regionális beszerzési menedzserindexek októberi értéke is jócskán elmaradt a várakozásoktól. Csütörtökön a harmadik negyedéves GDP-növekedés előzetes adata sem okozott sok örömet. A bővülés az elemzők által várt 3,7 százalék helyett mindössze 3,1 százalékot tett ki éves szinten. Vállalati oldalról szintúgy nem érkeztek túl kedvező hírek. A Wall Streeten jegyzett legfontosabb társaságok közül a Procter & Gamble és a Chevron is konszenzus alatti eredményről adott számot. Európában az Alcatel brutális veszteségről számolt be, és a Deutsche Bank is tetemes veszteséget halmozott fel. Nagy-Britanniában a Shell prognózisok alatti eredménye, valamint termeléscsökkentési bejelentése kavarta fel a kedélyeket, a londoni tőzsdeindex csökkenéssel zárta a hetet. A Dow Jones és a Nasdaq, valamint a párizsi CAC és a frankfurti DAX is emelkedéssel zárt. Az indexek egész héten kiszámíthatatlanul mozogtak, a javulás a pénteki kereskedéshez volt köthető. Akkor jelent meg ugyanis az amerikai munkanélküliségi ráta októberi értéke, ami – csepp a makromutatók tengerében – alulmúlta a konszenzust. A lakossági fogyasztás jelentős visszaesésének adatán gyorsan átléptek a befektetők, azt a kamatcsökkentés újabb indokaként látták.


Az első gyorsjelentések


 Térségünkben minden börzebarométer felfelé kúszott, az árak leginkább a Budapesti Értéktőzsdén indultak be. A BUX négy és fél százalékot ugrott, ezt időnként kiugró forgalom kísérte. Az élénkülés elsősorban a Richterhez volt köthető. A nagyobb gyógyszercég első fecskeként jelentette meg harmadik negyedéves gyorsjelentését, mely alaposan meglepte a piacot. A társaság az első hónapban közel húszmilliárd forintos adózott eredményt ért el a tavalyi bázishoz képest, ami még az optimista várakozásokat is felülmúlta. A hét nyertese az utóbbi hónapokban alvó, majd egy nap alatt több mint nyolcvan százalékot ugró Prímagáz részvénye volt. Hétfőn a társaság kérésére három napra felfüggesztették a papír kereskedését, mivel – mint később kiderült – erős prémiummal (a törvényben szabályozott átlagárnál hetven százalékkal magasabb 2100 forintos áron) nyilvános vételi ajánlat jelent meg rá. Felvásárlási pletykák mozgatták az Inter-Európa Bank alacsony likviditású részvényét is. Közel tizenhét százalékot ugrott négy nap alatt, a dobogó harmadik helyére szorítva a Fotexet. A BÉT blue chipjei kitettek magukért, az OTP hét, a Mol hat, a Matáv másfél százalékkal drágult. A likvidnek számító papírok közül pedig csak az Egis, illetve a NABI zárta csökkenéssel a hetet. Folytatta bukdácsolását a Humet, mely kilenc százalékot esve kerek kétszáz forinton állt pénteken.


Ami lesz…


A napokban itthon egyedül a Démász lép a nagyközönség elé gyorsjelentésével, a szerdai közlés azonban minden bizonnyal az aznap esti amerikai kamatdöntés árnyékában marad. A piac véleménye szerint a már jó ideje esedékes csökkentés ezúttal be is fog következni: a Bloomberg által megkérdezett elemzők tíz százaléka ötven bázispontos kamatvágást jósol. Csütörtökön Európában is üléseznek a jegybankok, ám sem az ECB, sem a Bank of England tanácskozásától nem várható kamatmódosítás. A napokban megjelenő makroadatok hatását vélhetően nullázó Feden kívül leginkább a héten közlésre kerülő vállalati eredmények fogják meghatározni a tőkepiacok arculatát. Az öreg kontinensen szerdán a Lufthansa és a francia BNP Paribas pénzintézet, csütörtökön a British Telekom és az Adidas, pénteken pedig a német Infineon félvezetőgyártó mozgathatja a piacokat. A tengerentúlon a legnagyobb hatást vélhetően a Cisco System ugyancsak szerdára eső gyorsjelentése váltja ki majd.


















Tőzsdeindexek
Index
Pénteki záróár
Változás egy hét alatt, %
Változás az év eleje óta, %
BUX
7345,4
4,42 %
3,00 %
Varsó WIG
14093,2
2,94 %
1,23 %
Prága PX50
434,9
1,71 %
10,21 %
Frankfurt DAX
3165,2
2,04 %
-38,66 %
Párizs CAC
3109,5
1,72 %
-32,76 %
London FTSE
3997,0
-1,34 %
-23,39 %
Nikkei 225
8685,7
-0,46 %
-17,61 %
Hang Seng
9407,7
-3,24 %
-17,46 %
Dow Jones IA
8517,6
0,87 %
-15,01 %
Rio Bovespa
10140,1
1,25 %
-25,32 %
Mexikó BOLSA
6045,2
2,36 %
-5,13 %
Nasdaq
1360,7
2,22 %
-30,23 %
Moszkva RTS
357,5
2,44 %
37,45 %

Ajánlott videó

Olvasói sztorik