Belföld

“Előbb-utóbb meglátogat egy frakk” – Kertész Imre Budapestre érkezett

Négy napra Budapestre érkezett Kertész Imre. Az első Nobel-díjas magyar írót szerda este a Ferihegyi repülőtéren újságírók és barátok várták. Medgyessy Péter kormányfő is találkozik vele, és megvitatják, hogyan aknázható ki Kertész elismertsége az ország javára.

– Kicsit élvezni a szeretetet, amely felém árad, ezért jöttem most haza – mondta az újságírók kérdésére válaszolva Kertész Imre, aki berlini ösztöndíját szakította meg hazautazásával.

Országimázs-formáló Kertész díja”Kertész Imre Nobel-díja olyan pillanat, amely országimázsilag is kiaknázható” – nyilatkozta Medgyessy Péter miniszterelnök a csütörtök reggeli Napkeltében. A kormányfő ezért találkozót is kezdeményezett az íróval, amelyen Görgey Gábor, a kulturális tárca vezetője is jelen lesz. Korábban Demszky Gábor azt nyilatkozta, hogy olyan Budapestre van szükség, amelyben a Nobel-díjas író is otthon érzi magát.

– Magyarországnak nagyon jól jön az, hogy Nobel-díjjal tüntettek ki, mert Frankfurtban már most eladták olyan magyar írók könyveit, akiknek művei nem voltak nagyon keresettek – mesélte Kertész. Úgy fogalmazott, hogy boldog ember, eddig is az volt, ám a kitüntetés elnyerése óta még nagyobb boldogságot érez.

Kertész Imre közölte: a nagyvilág a hazája, Magyarországon született, magyarul beszél, és magyarnak lenni különleges kiváltság; magyar nyelven ír, egy szép, titkos nyelven. Az író szólt arról is, hogy készül új könyve, amelynek első felét már megírta, és tartott is belőle felolvasóestet a Budapesti Kamaraszínházban szeptember 25-én. Az ünneplés azonban egy kicsit megakasztja az új regény munkáját – fűzte hozzá. Készülő regényével Kertész le kívánja zárni a holokauszt-témát.

A Nobel-díjas magyar író négy napot tölt Magyarországon, s reméli, hogy lesz alkalma találkozni olvasótáborával s dedikálni műveit. Kertész megjegyezte: bár frakkban kell átvennie a Nobel-díjat, még nincs ilyen öltözete. Előbb-utóbb azonban meg fog látogatni engem egy frakk – nyilatkozta az író.

A friss Nobel-díjast a barátok mellett felesége és az író műveit Magyarországon gondozó könyvműhely, a Magvető Kiadó vezetője várta. Kertész Imre csütörtökön találkozik Demszky Gáborral, Budapest főpolgármesterével és három fővárosi díszpolgárral is; pénteken pedig ismét a sajtó képviselőinek rendelkezésére áll.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik