Belföld

Befektetési portálok – e-világi tanácsok

A gazdasági portálok némelyike konkrét befektetési tippekkel szolgál. De mennyire használhatók ezek a site-ok, merjük-e rájuk alapozni befektetési döntéseinket? Ötöt teszteltünk.



Nem árt az óvatosság

“Az adatok tájékoztató jellegűek, az esetleges eltérésekért felelősséget nem vállalunk” – olvasható több weboldalon. Ez azt jelenti, hogy már pusztán a világhálóra felkerült adatokkal is csínján kell bánni, nem beszélve az ezekre alapozott “tuti tippekkel”. A tanácsok megfogadása mindenkinek saját felelőssége, ha nem teljesítik a hozzájuk fűzött reményeket, legfeljebb csak bosszankodhatunk emiatt. Jogorvoslatról ne is álmodjunk, arra a hálón innen, vagyis a brókereknek személyesen adott megbízások esetében is ritkán nyílik lehetőség.

Információt könnyen, konkrét befektetési tanácsot már nehezebben lehet találni a világhálón. Néhány gazdasági portál azért akad ebből a fajtából is, de vajon mennyire megbízhatóak az itt található információk? Melyikhez fordulhatunk, ha tanácstalanok vagyunk?

A használhatóság, összetettség, korrektség, vagyis a belbecs és a külcsín egyaránt fontos lehet a felhasználók számára. Ezért több szempontból próbáltuk osztályozni a mindenki számára elérhető, ingyenesen hozzáférhető befektetési tanácsokat adó site-okat, ahol a hagyományoknak megfelelően 1-estől 5-ösig osztottunk jegyeket.



Értékelés

Komplexitás: 4
Adatok frissessége: 5
Érthetőség, kezelhetőség: 5
Elérhetőség: ingyenes

www.privatbankar.hu

Nem brókercéghez kötött, ezért teljesen objektívnek tűnő független szolgáltatás, ráadásul a legszélesebb spektrumú a hazai palettán. A befektetni vágyó gyakorlatilag bármiről tájékozódhat, számos interaktív választóprogram és kalkulátor segíti döntései meghozatalában. Megtudhatja, melyek a legkedvezőbb kondíciójú folyószámlák, hol a legmagasabbak a betéti, illetve legalacsonyabbak a hitelkamatok, vagy hol érdemes kártyát igényelnie.

Az állampapírok piacán is segít eligazodni: az aukciók részletei, a forgalmazóhelyek, a referenciahozamok és indexek mellett megismerhetjük a Top5-ös listát, vagy egy sor egyéni szempont alapján kikereshetjük a számunkra megfelelő kötvényt. Kiválaszthatjuk az igényeinkhez leginkább igazodó önkéntes vagy magánnyugdíjpénztárat, biztosítási módozatot, valamint befektetési alapot is.

Kérhetjük az alapok rangsorolását múltbeli hozam szerint, amennyiben ezt tekintjük a döntést megalapozó legfontosabb kritériumnak. Brókercégből is túl sok van ahhoz, hogy mindet ismerje a befektető, ezért hasznosnak bizonyulhatnak az összegyűjtött mérleg- és forgalmi adatok vagy a legalacsonyabb megbízási és számlavezetési díjak ismerete.

A portál gyenge pontja talán a részvényszekció, amelyben konkrét tanácsot egyáltalán nem kaphatunk. Segít ugyan összeállítani egyéni portfóliót (a kockázatviselő hajlandóság és a pénzügyi helyzet alapján tanácsot kaphatunk a részvények, állampapírok, egyéb eszközök arányára vonatkozóan), de egy-egy részvényre vonatkozóan semmilyen eladási/tartási/vételi ajánlást nem kapunk. És ami még hiányzik: a mostanában legjobban keresett ingatlanpiaci befektetések.



Értékelés

Komplexitás: 5
Adatok frissessége: 5
Érthetőség, kezelhetőség: 5
Elérhetőség: ingyenes

http://finance.yahoo.com

A nemzetközi befektetések iránt érdeklődőknek jelenthet segítséget a Yahoo pénzügyi portálja. Mindazt tudja, amit a Privátbankár, csak éppen az amerikai és egyéb nemzetközi piacokra szabottan. A különböző instrumentumok (banki termékek, kötvények, befektetési alapok, biztosítások) közötti választást még részletesebb szempontok szerinti interaktív keresők próbálják megkönnyíteni, amelyeket elemzői becslések, és különböző kalkulátorok egészítenek ki.

A tőzsdézők számára részvénykereső is rendelkezésre áll. Bárki a saját elvárásai (például a papír ára, múltbeli hozama, P/E rátája, osztaléka, és jövőbeli elemzői becslések) alapján alakíthatja ki portfólióját.



Értékelés

Komplexitás: 3
Adatok frissessége: 4
Érthetőség, kezelhetőség: 5
Elérhetőség: ingyenes

www.bankweb.hu

Kevésbé interaktív és összetett, de azért jól használható weboldal. Konkrét rövid és hosszú távú befektetési javaslatokkal is szolgál, elsősorban az állampapírok piacán.

Részvényajánlója kevésbé kidolgozott, inkább a múltbeli események elemzésére koncentrál. A banki kondíciókról (betéti- és hitelkamatokról, számlavezetési díjakról, jutalékokról és bankkártyákról) összehasonlító táblázatokból tájékozódhatunk.



Értékelés

Komplexitás: 3
Adatok frissessége: 5
Érthetőség, kezelhetőség: 5
Elérhetőség: ingyenes

www.eco.hu

Inkább információt, mint tanácsot nyújtó site. Érdekessége az interaktív BUX-számoló, amelynek segítségével modellezni lehet, hogy adott részvények feltételezett árai milyen értékű BUX-indexet eredményeznének. Ez a szolgáltatás a határidős vagy opciós ügyletek megkötése előtt lehet hasznos.

Az állampapírpiaci aukciós adatok, referenciahozamok és kötvényindexek a kockázatkerülő befektetők számára szolgálnak segítséggel. A befektetési alapok múltbeli hozamáról innen is tájékozódhatunk.



Értékelés

Komplexitás: 2
Adatok frissessége: 5
Érthetőség, kezelhetőség: 3
Elérhetőség: ingyenes

www.freenet.hu/altmann

Kifejezetten részvényajánló web-oldal. A Budapesti Értéktőzsde nagyobb likviditású papírjainak technikai elemzésére alapozva tartalmaz ajánlásokat. Rövid-, közép-, illetve hosszú távra (az egyes időkategóriákat ugyan nem pontosítva) kaphatunk vételi- vagy eladási tanácsot.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik