Belföld

Távmunka – Európa behódolt

Az amerikai találmány, a távmunka Európában is terjed, már 21 millió az e-Worker ek száma. Hollandia a legrugalmasabb, Magyarországon egyelőre még a kormány támogatása szükséges a távmunka népszerűsítéséhez.

Az eredmény számít, nem a jelenlét! – vallja egyre több munkavállaló Európában, és ez a távmunka ugrásszerű elterjedéséhez vezetett. Már a magasabb beosztásban lévők körében is. A BMW egyik menedzsere például otthonában rendezte be irodáját, ahonnan 60 embert irányít, miközben ő nyugodtan végezheti munkáját, és ezáltal jobb teljesítményt tud elérni. A felelős munkavállalók korszakában a főnököknek már jóval kevesebb időt kell az alkalmazottaik ellenőrzésével tölteniük.

Férfiak többségben

A hiedelemmel ellentétben nem a nők dominálnak a távmunkások között. Arányuk csupán 27 százalék, ami jóval alatta marad a munkaképes lakosság közötti, 44 százalékos arányuknak. A távmunka Európában tipikusan férfidolog – derült ki a tanulmányból. Az ilyen munkát végzők egyébként általában felsőfokú végzettségűek, több éves munkatapasztalattal.

Hollandiától Portugáliáig

A német Empirica Technológia és Kommunikációkutató Intézet hét országból 12 ezer ember részvételével készített tanulmányt a távmunka elterjedtségéről. A vizsgálat legfőbb eredménye az, hogy a távmunka aránya robbanásszerűen megnőtt Európában a többi munkaformához képest. Míg 1999-ben még csak 9 millió ember dolgozott távmunkásként a kontinensen, mára 21 millióra nőtt a számuk.

Hollandia vezeti a képzeletbeli munkaerőpiaci rugalmassági listát, a dolgozók több mint 25 százaléka az irodáján kívül is végez munkát. Ez jóval magasabb az EU átlagánál: az jelenleg 13 százalékot mutat. Az eltérések egyelőre jelentősek. Németországban például 16,6 százalék élhet ezzel a lehetőséggel, míg Spanyolország és Portugália jóval az EU átlag alatt marad. De az egyes országokban mért értékek egyre közelítenek egymáshoz, amit az utóbbi három év tendenciája is alátámaszt.

Idő és nyugalom

A távmunkát végzők 72 százaléka a rugalmasság miatt választja ezt a munkaformát. Minden második ilyen munkavállaló előnyként emeli ki, hogy kevesebb időt pazarol el, mint korábban. Az otthon végzett munka hatékonyabb, az irodai tengés-lengés szerintük így kiküszöbölhető. Több mint 50 százalékuk a nyugalmat értékeli a távmunkában. Így nem zavarhatják őket folyamatosan főnökök, kollégák és az ügyfelek.

A távmunkát vállalók motivációi között az utolsók közé került a gyerekekre fordítható több idő, a résztvevők csupán 20 százaléka jelölte ezt meg indokként. Ez az eredmény meglepte a tanulmánykészítőket, hiszen sokan azt gondolják, hogy az anyák keresik leginkább az ilyen lehetőségeket. A nők és a gyerekek miatt indokolt távmunka alacsony aránya azt bizonyítja, hogy ez a foglalkoztatási forma minden munkaképes felnőtt számára vonzó, ami jövőbeli felértékelődését és továbbterjedését jelzi.

Kevesebben szokták emlegetni a munkaadókat, ha távmunkáról esik szó, pedig ők is nyernek vele. A felmérésben résztvevőknek több mint fele vélte úgy, hogy rosszabbul végezné munkáját az irodában, vagyis a munkaadók javuló teljesítménnyel számolhatnak. A távmunkások 25 százalékának korábban el kellett jönnie munkahelyéről, mert messze lakott, ezzel naponta 15-20 perccel kurtította meg a munkaidőt. További 17 százalékuk ugyanezen okból munkahelyet váltott volna, ha nem végezhette volna távmunkában a feladatait.

Organikus folyamat

Egyre több munkavállaló kapcsolja be gépét otthon azért, hogy folytassa az irodában megkezdett munkát. Mind több cég teszi ugyanis lehetővé az otthoni számítógépek csatlakoztatását a munkahelyi belső hálózatra, ami egyelőre a munkaidő megnövekedését és az alkalmazottak magasabb igénybevételét jelenti. Ez a tendencia azonban hosszú távon kedvezhet a távmunka elterjedésének.

Gyógyír a munkanélküliségre?

A felmérés szerint az európaiak 28 százaléka gondolja úgy, hogy munkája akár távmunkában is elvégezhető. Ez jóval magasabb a jelenlegi 13 százalékos aránynál.

A távmunka a munkanélküliség ellen is jó orvosság, a válaszadók 17,3 százalékának nem lenne munkája e nélkül, vagyis a távmunka intézménye 2 millió új munkahelyet teremtett az elmúlt három évben. A foglalkoztatáspolitikai szakemberek a jövőben a rugalmas munkavégzési formák bevezetésében és elterjesztéséban látják a foglalkoztatottsági problémák megoldását.

Bár a tanulmány kedvező eredményekkel zárult, készítői szerint Európának még van mit tanulnia a távmunka atyjának számító Egyesült Államoktól. Az ilyen munkát végzők aránya ugyan nőtt a kontinensen, de az irodán kívül eltöltött munkanapok száma nem. Az e-Workerek átlagosan egy napot dolgoznak otthonról.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik