Belföld

Nemzeti Információs Infrastruktúra Fejlesztési Program

A következő hetekben három fontos állomásához érkezik a Nemzeti Információs Infrastruktúra Fejlesztési Iroda (NIIFI) évekkel ezelőtt megkezdett, az Internetes kapcsolatra építő kutatói hálózatának kiépítése illetve bővítése: § országosan 16 új nagysebességű kutatói centrumot kapcsolnak az NIIF belföldi Internet-hálózatához, emellett 12 központ sávszélessége jelentősen növekszik, § kiépül a hazai kutatói közösség (a felsőoktatásban, az akadémiai kutatásban és közgyűjteményeknél dolgozó munkatársak) otthoni munkavégzését országszerte biztosító ingyenes Internet-elérési rendszer, § az oktatási és kutatási intézmények számítógépes laborjaiba telepített nagyteljesítményű PC-k NIIF-hálózaton belüli összekötésével megsokszorozódik a rendelkezésre álló tudományos számítási kapacitás.

A NIIF rendszerének bővítéséről és a kutatók otthoni Internet-elérésnek bevezetéséről Nagy Miklós, a NIIF Iroda igazgatója számolt be, majd Tétényi István, az NIIF Program Műszaki Tanácsának elnöke adott részletes ismertetést a technológiai háttérről.
Dr. Hiller István, az Oktatási Minisztérium politikai államtitkára hangsúlyozta, hogy a nagysebességű magyarországi kutatási-felsőoktatási számítógép-hálózat minden tekintetben EU-konform, világszínvonalú infrastruktúrájával kiemelt szerepet kap a tudományos kutatások szolgálatában.

***

Az NIIF Program keretében kiépített magyarországi kutatói Internetes gerinchálózat (HBONE) napjainkig az ország 35 nagy egyetemi, főiskolai és közgyűjteményi központjainak nagysebességű adatcseréjét tette lehetővé. A hálózati rendszer költségvetési forrásokból, az informatikai és távközlési vállalkozások szolgáltatásainak megvásárlásával valósult meg, a kutatói hálózat kiépítésének központosított modellje azonos az Európai Unió országaiban meghonosodott mintával. Az NIIF Program hosszú fejlődése során mintegy hétszáz felsőoktatási, kutatási és közgyűjteményi intézmény kapcsolódott a csomópontokhoz, a szolgáltatásokat közel 600 ezren veszik igénybe.
A hálózat jelenleg elérhető kapacitása 2002. november végéig jelentősen bővül: 8 új vidéki város (Jászberény, Nagykanizsa, Salgótarján, Sárospatak, Szekszárd, Szolnok, Tatabánya, Zalaegerszeg) és ugyanennyi új, a fővárosban kiépített nagysebességű kutatói végpont kapcsolódhat az országos hálózathoz. Ezen felül 6 vidéki város (Eger, Győr, Hódmezővásárhely, Kecskemét, Piliscsaba, Székesfehérvár) összeköttetése és szintén 6 fővárosi intézmény sávszélességének bővítése valósul meg.

Az NIIF Program szervezői 1996. óta támogatják a kutatói közösség otthoni munkavégzését, eddig mintegy 2000 kutató érhette el otthonról a világhálót az NIIF rendszerén keresztül. Az NIIF mostani fejlesztése előrelépést hozott e téren: lehetőség nyílik arra, hogy országosan is megoldódjon a kutatói-oktatói kör otthoni ingyenes Internet-hozzáférése. Az NIIF zártcélú hálózatának csomópontjain keresztül 32 helyszínen biztosít gyors Internet-elérést, ezzel a megoldással országosan összesen 25000 kutató számára nyílik lehetőség arra, hogy (analóg, ADSL, vagy ISDN eléréssel) otthonukból is elérjék a kutatói hálózatot, illetve munkahelyi rendszereiket.

A harmadik mérföldkő elérése után minden korábbinál nagyobb számítógépes erőforrások állnak a hazai – és munkakapcsolataik révén a nemzetközi – kutatók rendelkezésére azzal, hogy elsősorban a felsőoktatásban és kutatói laboratóriumokban telepített számítógépek teljesítményét a NIIF hálózatán keresztül egyesítik, így a különösen nagy számításigényű feladatcsoportok gyors megoldása is lehetővé válik.
Az elmúlt időben a felsőoktatási intézmények számítógépparkja közel 2000, korszerű, nagyteljesítményű, azonos konfigurációjú PC-vel bővült. Az intézmények napközben oktatási célokra használják a számítógépes laborokat, az NIIF egyre bővülő, nagysebességű hálózatán keresztül azonban az egymáshoz kapcsolt (úgynevezett PC-clusterekből) egy hatalmas, országos méretű rendszer (ún. grid) alakítható ki. Az egyes PC-k erőforrásai így “munkaidőn” túl sem maradnak kihasználatlanok, képességeik egyesítésével nagy számításigényű tudományos feladatok megoldását segítik.

###

További információ:
Nemzeti Információs Infrastruktúra Fejlesztési Iroda (NIIFI)
Telefon.:(1) 349-7987, fax: (1) 270-9650, e-mail: e-mail címe: iroda@niif.hu
Általános kérdések: Nagy Miklós –
Műszaki kérdések: Tétényi István –

Ajánlott videó

Olvasói sztorik